Nieuws

Hoge levensproductie Nederlandse melkkoeien

Gepubliceerd op
26 juni 2017

De Nederlandse melkkoeien hebben gemiddeld een levensproductie van 29.000 kilogram melk per koe. Hiermee hebben zij de hoogste levensproductie ten opzichte van andere belangrijke zuivellanden. Elke twee maanden wordt er een vergelijking gemaakt aan de hand van een specifiek kengetal. Deze keer ligt de focus op levensproductie.

Melkkoeien op herkenbare Nederlandse melkveebedrijven realiseren gemiddeld een levensproductie van ongeveer 29.000 kg melk/koe. Dat is de totale hoeveelheid geleverde melk per koe bij afvoer. Figuur 1 laat duidelijk zien dat dit ten opzichte van andere belangrijkste zuivellanden de hoogste levensproductie is.

Figuur 1: Levensproductie melkkoeien (*1000 kg melk/koe) (Bron: IFCN 2016, gegevens 2015).
Figuur 1: Levensproductie melkkoeien (*1000 kg melk/koe) (Bron: IFCN 2016, gegevens 2015).

Ondanks dat de jaarlijkse melkproductie in Denemarken en de VS ruim 1500 kg/koe hoger is dan in Nederland, is de gemiddelde levensproductie van melkkoeien op typische bedrijven in die landen ongeveer 4000 kg per koe lager. Een melkproductie van meer dan 10.000 kg/koe per jaar leidt in beide landen dus niet tot een koe die langer meegaat en in haar gehele leven meer melk produceert.

Grote verschillen in levensproductie

In de landen waarbij de koeien per jaar iets meer dan 5000 kg melk per koe leveren (Ierland, Polen, Argentiniƫ en Nieuw-Zeeland) zien we grote verschillen in levensproductie. Melkkoeien op typische bedrijven in Polen realiseren slechts een levensproductie van 16.000 kg melk/koe, terwijl de koeien in Ierland veel duurzamer zijn en gemiddeld tijdens hun leven bijna 26.000 kg melk produceren.
Na Nederland is de levensproductie van melkkoeien op typische melkveebedrijven in Frankrijk en Australiƫ ook vrij hoog met meer dan 26.000 kg melk per koe. Hierbij gaan de Australische koeien wat langer mee omdat ze de levensproductie realiseren bij een jaarproductie van 6600 kg melk/koe. In Frankrijk ligt het jaarlijkse productieniveau in de buurt van Nederland met 8500 kg melk/koe.