Nieuws

Meeste arbeidskosten in Nederland niet betaald

Gepubliceerd op
1 september 2016

Maandelijks wordt een vergelijking gemaakt tussen de Nederlandse melkveehouderij en een aantal andere exporterende zuivellanden. Deze maand is er aandacht voor de arbeidskosten per kilogram melk per land. In Nederland liggen de arbeidskosten op 8 cent per kilogram melk, waarvan slechts een halve cent betaalde arbeid is. De rest is onbetaald.

De arbeidskosten op een voor Nederland representatief melkveebedrijf komen uit op ruim 8 cent per kilogram melk. Hiervan is slechts een halve cent betaalde arbeid, de rest is onbetaalde arbeid van de eigen familie. In veel belangrijke Europese zuivellanden liggen de arbeidskosten hoger. Verder speelt onbetaalde arbeid van familie in Europa een belangrijke rol. Typische Franse en Poolse bedrijven hebben alleen maar onbetaalde arbeid, de kosten hiervoor zijn respectievelijk 10 en 16 cent per kilogram melk.

Met 16 cent per kg melk hebben de Poolse bedrijven de hoogste arbeidskosten per kilogram melk. Dit is vooral toe te schrijven aan het kleine aantal koeien op deze bedrijven. Op het grotere Deense bedrijf zijn de arbeidskosten ruim 5 cent per kilogram melk en daarmee het laagste van de belangrijke Europese zuivellanden. Op deze bedrijven met gemiddeld 150 koeien bestaat de helft van deze kosten uit betaalde arbeid.

Laagste arbeidskosten buiten Europa

Buiten Europa heeft het grote bedrijf van de Verenigde Staten met gemiddeld 1100 koeien de laagste arbeidskosten per kilogram melk. De kosten bedragen hier minder dan 3 cent per kilogram melk. Bijna al deze kosten zijn betaalde kosten. In landen zoals Argentiniƫ, Australiƫ en Nieuw-Zeeland zijn de betaalde arbeidskosten ook ongeveer 3 cent per kilogram melk. In deze landen komt er nog wel een paar cent berekende familiearbeid bij. De arbeidskosten buiten Europa zijn in het algemeen een stuk lager per kilogam melk dan in Europa. Vanwege de grotere bedrijven is de betaalde arbeid per kilogam melk buiten Europa echter wel hoger dan in daarbinnen.

Figuur 1: Gemiddeld arbeidskosten (€/kg melk) in belangrijke zuivellanden. De berekende eigen arbeid van de familie en de betaalde arbeid zijn afzonderlijk weergegeven. (Bron: IFCN, gegevens 2014).
Figuur 1: Gemiddeld arbeidskosten (€/kg melk) in belangrijke zuivellanden. De berekende eigen arbeid van de familie en de betaalde arbeid zijn afzonderlijk weergegeven. (Bron: IFCN, gegevens 2014).