Project

Weidegrasopname in KringloopWijzer

De huidige bepaling van weidegrasopname in de KringloopWijzer leidt tot discussie in de praktijk. In dit project verkennen we daarom of deze bepaling van weidegrasopname, met bijbehorende gehalten, verbeterd kan worden. Mogelijk kunnen we hier recente inzichten rondom monitoren en kwantificeren van grasgroei en opname van weidegras voor gebruiken.

Belangrijk aandachtspunt is dat de invoer goed te borgen is, werkbaar is in de praktijk en dat deze een zo goed mogelijk beeld geeft van de werkelijkheid. Hierbij kan gedacht worden aan aanpassing van de huidige rekenregels, maar mogelijk ook aan een andere aanpak dan tot dusver gebruikt.

Aanleiding

Nu berekent de KringloopWijzer de weidegrasopname op basis van een vaste hoeveelheid vers gras per uur weidegang. Vervolgens wordt de weidegrasopname bijgesteld in een berekende verhouding N en P met de gevoerde gras- en maiskuilen. De weidegrasopname per uur kan echter sterk variƫren per individueel bedrijf.

Resultaat

Een rapportage met de stand van zaken ten aanzien van monitoren en kwantificeren van grasgroei en opname van weidegras en het perspectief op bruikbaarheid van diverse methoden om opname van weidegras en bijbehorende gehalten beter in te schatten in de KringloopWijzer. Het gaat hier om zowel aanbevelingen voor de korte als de middellange termijn.

Nieuws

Producten

Klik op de afbeelding voor een vergroting van de poster
Klik op de afbeelding voor een vergroting van de poster