Nieuws

Melkveehouders betalen gemiddelde prijs voor krachtvoer

Gepubliceerd op
14 november 2018

De Nederlandse melkveehouder betaalt gemiddeld 250 euro per ton krachtvoer. Met deze prijs zit Nederland in de middenmoot wat betreft krachtvoerprijs ten opzichte van de andere belangrijke zuivellanden. Maandelijks wordt een vergelijking gemaakt tussen de Nederlandse melkveehouderij en een aantal andere exporterende zuivellanden landen via een specifiek kengetal. Deze keer staat de prijs van krachtvoer centraal.

De krachtvoerprijs op een gemiddeld Nederlands melkveebedrijf was in 2017 ongeveer 250 euro per ton. Ten opzichte van andere Europese landen is dit een gemiddelde prijs. Op de melkveebedrijven in Duitsland, Denemarken en Ierland lagen deze prijzen iets lager, variërend van € 220 tot € 240 per ton krachtvoer. De prijs voor krachtvoer in Frankrijk en Polen ligt met ruim € 315 euro per ton een stuk hoger dan in Nederland. Het krachtvoer is in deze landen ruim 25% duurder dan in Nederland.

Variatie in prijs groot buiten Europa

Buiten Europa is de variatie nog groter; een Argentijns melkveebedrijf koopt krachtvoer aan voor iets minder dan € 160 per ton, terwijl een typisch melkveebedrijf uit Nieuw Zeeland meer dan € 500 moet betalen voor het aangekochte krachtvoer. Met ongeveer € 200 per ton krachtvoer is krachtvoer in de Verenigde Staten ook vrij goedkoop. Australische melkveehouders betalen ongeveer net zoveel voor krachtvoer als de Nederlandse melkveehouders in 2017.

(Bron: IFCN 2018, gegevens 2017)
(Bron: IFCN 2018, gegevens 2017)