Nieuws

Neutel kijkt positief terug op het weideseizoen 2022

Gepubliceerd op
14 december 2022

Koeien & Kansen-deelnemers Thijs Neutel kijkt aan het eind jaar terug op het afgelopen weideseizoen. Hij kan concluderen dat zijn koeien bijna 200 uur meer buiten zijn geweest. In 2021 kwam hij uit op 720 uur en dit jaar op 915 uur. Door een goede planning konden de koeien voldoende gras opnemen, wat leidde tot een betere N-efficiëntie, lager krachtvoergebruik en naar verwachting een lagere CO2-uitstoot.

Eén van de doelen van de Koeien & Kansen ondernemer in Saaksum was meer weiden. “En dat is gelukt dit jaar,’’ merkt Thijs Neutel op. De koeien hebben 186 dagen hun gras zelf uit de wei gehaald. Door een goede planning was het aanbod van weidegras over het seizoen goed, behalve in de maand augustus liep hij vast door de droogte. Door meer weidegang namen de koeien meer vers gras op. Dat betekende voor Neutel dat zijn koeien toe konden met minder eiwit in het basisrantsoen. In plaats van gemiddeld 1 kg soja per dier per dag, werd er nog slechts 250 gram per dier per dag gevoerd. Mede daardoor is het ureum in de melk gezakt naar 16 à 17.

Weiden draagt bij aan meer efficiëntie

Volgens de meetweken steeg op dat moment de N-efficiëntie naar ruim 33%. Een prima resultaat. Ook het krachtvoerverbruik was behoorlijk gedaald naar 21 kg per 100 kg melk (incl. bijproducten). Het eiwit van eigen land (EEL) was in de weideperiode ruim 70%. De verwachting is dat dit in de kringloopwijzer uitslag van 2022 ook een lagere CO2 uitstoot oplevert. We wachten af, maar weidegang en robot-melken is geen onmogelijkheid gebleken!