Nieuws

Grote variatie in arbeidsproductiviteit

Gepubliceerd op
19 november 2019

In 2018 kende het Nederlands melkveebedrijf een hoge arbeidsproductiveit. Gemiddelde produceerde het bedrijf 240 kilogram melk per gewerkt uur. Elke maand wordt er een vergelijking gemaakt tussen de Nederlandse melkveehouderij en een aantal andere exporterende zuivellanden landen via een specifiek kengetal. Deze keer ligt de focus op de arbeidsproductiviteit: de hoeveelheid geleverde melk per gewerkt uur.

Een herkenbaar Nederlands melkveebedrijf produceerde in 2018 ongeveer 240 kilogram melk per gewerkt uur. Ten opzichte van de meeste melkveebedrijven in belangrijke Europese zuivellanden is de arbeidsproductiviteit in Nederland hoog. Alleen in Denemarken is de arbeidsproductiviteit fors hoger met 450 kilogram geleverde melk per gewerkt uur. In Frankrijk, Duitsland en Ierland produceren herkenbare melkveebedrijven tussen de 100 en 200 kilogram melk per gewerkt uur. Op een typisch Pools melkveebedrijf is de arbeidsproductiviteit een stuk lager met 20 kilogram afgeleverde melk per gewerkt uur.

In drie belangrijke zuivellanden buiten Europa is de arbeidsproductiviteit hoger dan in Nederland. Op herkenbare bedrijven in Australiƫ, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten produceren melkveebedrijven 260 tot 400 kg melk per gewerkt uur. In Argentiniƫ is de arbeidsproductiviteit met iets meer dan 100 kilogram afgeleverde melk per gewerkt uur lager dan in Nederland.

Figuur 1: Afgeleverde melk per gewerkt uur - Bron: IFCN 2019, (gegevens 2018)
Figuur 1: Afgeleverde melk per gewerkt uur - Bron: IFCN 2019, (gegevens 2018)