Nieuws

Dagelijkse grasopname schatting werkt op eerste praktijkbedrijven

Gepubliceerd op
3 juni 2019

Op drie praktijkbedrijven is het gelukt om vanaf de start van dit weideseizoen dagelijks de grasopname van de weidende koppel koeien te schatten. Hierbij is gebruik gemaakt van de ontwikkelde methode voor de opname van gras binnen het project Amazing Grazing.

In 2019 is op vijf melkveebedrijven een praktijktoets gestart om dagelijks de grasopname van koeien te kunnen schatten. Op drie van de vijf bedrijven kunnen de veehouders al sinds begin april dagelijks een schatting van de grasopname en graasgedrag automatisch inzien. De twee andere bedrijven melken met een melkrobot. Het blijkt dat de variatie in individuele weidetijden van de koeien op robotbedrijven om andere aanpassingen in de berekening vraagt vergeleken met bedrijven waar de hele koppel gelijktijdig naar buiten en binnen gaat. Amazing Grazing werkt samen met Nedap en Lely aan deze automatische datakoppeling en aangepaste berekening.

grasopname.JPG

Praktijktoets

Het doel van de praktijktoets is om op meerdere typen bedrijven dagelijks de grasopname te kunnen schatten. Tegelijk worden de gebruikservaringen van de veehouders en meerwaarde het komende weideseizoen in kaart gebracht. In deze praktijktoets werken onderzoekers samen met melkveehouders, toeleveranciers, partners en bedrijfsadviseurs om deze methode voor grasopnameschatting technisch bruikbaar te maken in de praktijk en te beoordelen of deze perspectiefvol is voor doorontwikkeling.

Grasopnameschatting

De dagelijkse grasopnameschatting geeft inzicht in de droge-stofopname vanuit weidegras van de weidende koppel. In voorgaande jaren is gebleken dat de droge-stofopname modelmatig te schatten is door een aantal gegevens, zoals graasgedrag, activiteit en individuele koegegevens, te koppelen.