Nieuws

Melkveehouders presenteren eigen duurzaamheidsplan

Gepubliceerd op
24 april 2014

Melkveehouders van BEL Leerdammer hebben hun eigen duurzaamheidsplan opgesteld. Begeleid vanuit het project Mijn Duurzaamheid hebben ze eigen doelen gesteld om zowel koe-, boer-, burger- als milieu-aspecten van hun melkveebedrijf nog duurzamer te maken.

De juiste balans tussen werk- en privétijd, een duurzame overgang van het bedrijf naar de jonge generatie, meer verbinding met de omgeving en samenleving, verhogen van de diergezondheid, levensduur en eigen ruwvoerproductie. Dit zijn een aantal voorbeelden van doelen die door ondernemers zijn opgenomen in hun eigen duurzaamheidsplan. In laatste bijeenkomst heeft elke melkveehouder zijn of haar plan in een korte pitch gepresenteerd. Door een professionele cartoonist werd deze presentatie verwerkt tot een ‘praatplaat’.

Kernwaarden bepalen

De begeleiding vanuit Mijn Duurzaamheid helpt de deelnemers om integraal te denken en geen genoegen te nemen met het verbeteren van één doel, om scherp na te gaan wat bij hen zelf past (kernwaarden), om concrete keuzes te maken en daarop te reflecteren. De bijeenkomsten werden bij de deelnemers, op een Rondeel pluimveebedrijf en bij de fabriek van BEL Leerdammer gehouden, met inspirerende bezoeken aan die bedrijven.

Toekomstbestendig duurzaam plan

De deelnemende veehouders zijn enthousiast en adviseren hun collega’s om serieus na te denken of dit traject van vier bijeenkomsten bij hen past en kan helpen om een nog beter toekomstbestendig en duurzaam plan te krijgen, dat echt bij jezelf past