Nieuws

Melkproductie per koe hoog in Nederland

Gepubliceerd op
22 februari 2016

Maandelijks wordt een vergelijking gemaakt tussen de Nederlandse melkveehouderij en een aantal belangrijke exporterende zuivellanden via een specifiek kengetal. Deze maand ligt de focus op de melkproductie per koe. Met een gemiddelde productie van ruim 8.000 kilogram melk per koe hoort Nederland in de top drie qua melkproductie.

Ten opzichte van een aantal belangrijke zuivellanden is de gemiddelde melkproductie per koe van een representatief Nederlands bedrijf met ruim 8000 kilogram vrij hoog. Dit blijkt uit het onderstaande figuur waarin de belangrijkste zuivellanden in de wereld zijn weergeven.

Alleen in Denemarken en in de Verenigde Staten ligt de gemiddelde melkproductie per koe op representatieve melkveebedrijven hoger. In Denemarken geeft de gemiddelde melkkoe ongeveer 9.500 kilogram melk. In de Verenigde Staten ligt de gemiddelde productie met meer dan 10.000 kilogram melk per koe nog een stuk hoger.

Opvallend is dat de melkproductie per koe in Ierland en Polen maar iets boven de 5.000 kilogram melk per koe ligt. Daarmee ligt het melkproductieniveau van deze twee Europese landen op gelijke hoogte met de melkproductie per koe in Argentiniƫ en Nieuw Zeeland. Met een gemiddelde productie van 6.000 kilogram melk per koe per jaar produceren de koeien in Australiƫ net wat meer. De gemiddelde productie per koe in Duitsland en Frankrijk zit tussen de productie van Nederland en Australiƫ in, blijkt uit het onderstaande IFCN figuur.

Figuur: Gemiddelde melkproductie per koe op representatieve melkveebedrijven in belangrijke zuivellanden (Bron: IFCN, gegevens 2014).
Figuur: Gemiddelde melkproductie per koe op representatieve melkveebedrijven in belangrijke zuivellanden (Bron: IFCN, gegevens 2014).