Nieuws

Hoofd boven water houden bij lage prijzen

Gepubliceerd op
29 augustus 2016

Wat doe je als ondernemer, indien je te maken krijgt, met een melkprijs die over een lange periode ver onder het gemiddelde daalt. Koeien & Kansen veehouder Hagoort houdt vast aan zijn strategie van “Low budget loont”. Ondanks de tegenvallende opbrengsten blijft hij gewoon scherp op alle fronten binnen zijn bedrijfsvoering.

De bedrijfsvoering van dit Koeien & Kansen bedrijf in de Zuid Hollandse veenweiden kenmerkt zich door eenvoud, waarbij arbeid een belangrijk speerpunt is en blijft. Om die reden is er op het bedrijf geen jongvee aanwezig en hij heeft geen plannen dit tw wijzigen. ''Terwijl nieuwe vaarzen in 2015 de hoofdprijs kenden, kun je er nu bijna twee kopen voor de prijs van één van vorig jaar'', merkt Hagoort op. ''De geboren kalveren op dit bedrijf zijn hoofdzakelijk Belgisch blauw en dat blijft ook zo'', gaat hij verder.

Nog belangrijker hierin is de mate van veevervanging. Afgelopen jaar lag deze op 13 procent. Is de aankoop van koeien dan duur? Volgens Hagoort niet. Zuinig omgaan met je vee is economisch nog steeds erg interessant en bovendien duurzaam. Dit blijkt wel uit het extreem lage vervangingspertage op zijn bedrijf.  

Meer ruwvoer van eigen land

Deze ondernemer is niet alleen scherp in de stal maar ook in het veld. Afgelopen jaren heeft hij hard gewerkt aan het verhogen van de gewasopbrengsten van zijn eigen bedrijf. Ook dit jaar heeft hij veel eigen ruwvoer gewonnen. Zoveel zelfs dat hij op dit moment geen snijmais aan hoeft te kopen. ''Eerst het eigen ruwvoer goed benutten en daarna pas weer geld uitgeven'', stelt Hagoort.

Dat blijkt ook uit het aangekochte krachtvoer. Hij heeft dit jaar iets minder in kilogrammen krachtvoer gevoerd doordat de kwaliteit van het ruwvoer op dit moment prima is. Nog belangrijker is het feit dat het ruwvoer geen eiwitaanvulling nodig heeft. Het krachtvoer bevat dit jaar gemiddeld nog geen 120 gram ruw eiwit. Dit zorgt voor een lagere prijs per kilogram krachtvoer. Bovendien werkt dit positief op de benutting van eigen ruwvoer binnen de Kringloop.

"Het is een kwestie van gewoon scherp blijven, ook in deze tijd'', voegt hij er tot slot aan toe.