Nieuws

Geen slecht jaar, ondanks lagere gewasopbrengsten

Gepubliceerd op
28 januari 2019

Afgezien van de lagere gewasopbrengsten was 2018 geen slecht jaar voor Koeien & Kansen-deelnemer Coen Hagoort in Waarden. Dit blijkt uit de resultaten over 2018 uit de KringloopWijzer.

De droogte afgelopen jaar heeft er voor gezorgd, dat er ook op dit bedrijf minder droge stof per hectare is geoogst. De gemiddelde netto opbrengsten lagen in 2018 op 8800 kilogram droge stof per hectare. Dit is een stuk lager dan Hagoort normaal van zijn perceel haalt, maar wel hoger dan het gemiddelde in zijn regio..

Door de lagere gewasopbrengst is het stikstof- en fosfaatoverschot wat hoger dan normaal. ''Ondanks dat we een lagere bemesting hebben toegepast'', zegt Hagoort. "Deze bemesting is helaas niet volledig terug te vinden in de gewasopbrengsten'', voegt hij er aan toe. De aanhoudende droogte heeft hier afgelopen jaar zeker een rol in gespeeld.

Lang weideseizoen op veengrond

Door het droge weer hebben de koeien van Hagoort opvallend veel in de wei gelopen, maar liefst 210 dagen. Het gras op de veengronden bleef lang groen in vergelijking met de percelen in de rest van Nederland. Het grasland is hier het hele groeiseizoen goed begaanbaar gebleven, waardoor het mogelijk was om vroeg in het voorjaar te starten met het beweiden.

BEX-voordeel niet optimaal

Het BEX-voordeel voor fosfaat is in 2018 behoorlijk hoog door het lage fosforgehalte in het rantsoen. Daarentegen is er geen BEX-voordeel voor stikstof. Dit komt vooral door het vrij hoge RE–gehalte en vrij lage VEM-gehalte van de graskuilen. Dit speelde vooral bij de kuilen van 2017 die in 2018 zijn gevoerd aan zijn vee. Dit gewonnen ruwvoer in 2017 was eigenlijk te eiwitrijk. ''In de praktijk is dat bijna niet te compenseren met ander voer'', meent Sjon de Leeuw, adviseur van deze Koeien & Kansen-deelnemer. Hagoort heeft juist maximaal eiwit- en fosforarm krachtvoer verstrekt om goed binnen de BEP- en BES-pilot uit te komen. Het jaar 2019 wordt op dit vlak echt een uitdaging. Het BEP-voordeel (de extra fosfaatopbrengst met het gewas) zal wel lager worden door een matig 2018. Het is nog afwachten hoe de resultaten uit BES-pilot uitpakken.

Over de hele linie genomen was 2018 geen slecht jaar voor Hagoort, ondanks de lagere gewasopbrengsten.