Nieuws

2014: het beste productiejaar voor maïs in strokenteelt

Gepubliceerd op
20 oktober 2014

Na een goede grasoogst van ongeveer 4000 kilogram droge stof per hectare werd daarna in fases en in stroken maïs gezaaid. Ondanks de regen lukte het om de ene dag te bemesten en de volgende dag maïs te zaaien.

Het ziet er naar uit dat Rijk Baltus in Middenmeer naar schatting een kleine 24 ton droge stof per hectare realiseert. ‘’Laat het iets minder zijn. Maar 20 ton is zeker mogelijk’’, merkt Thijs Retra op. Hij is begeleider van het Koeien en Kansen bedrijf van Rijk Baltus in Middenmeer. Baltus houdt de koeien op stal en past een snelle omloop toe van maïs en gras op zijn kleigrond. Van het deel dat maïs wordt, oogst hij vooraf een eerste snede gras. Hij ploegt daarna het maïsland niet meer, maar freest het perceel met een strokenfrees. Voor het frezen wordt er mest geïnjecteerd.

Stikstof beschikbaar voor de plant

Tijdens de laatste weken van de afrijping kwam de Koeien en Kansen deelnemer verschillende bladeren tegen met een kleurafwijking. Volgens een Spaanse Universiteit heeft deze specifieke kleurafwijking met stikstofgebrek te maken. Ondanks de stikstofbemesting van 45 mᶟ rundveedrijfmest in de rij en 200 kilogram maïsmap 25-10 wat uitkomt op zuiver 184 kg N. "Als er nog meer stikstof N in de rij bijgegeven wordt, dan wordt de plant nog groter. En dat wil je niet”, zegt Retra. ‘’Je moet er dus voor zorgen dat er begin juli, wanneer de bloei intreedt, nog stikstof beschikbaar komt voor de plant. Op dat moment heeft de maïsplant voeding nodig voor de bloei en kolfzetting’’, gaat hij verder.

Meten is weten

Er is tussen de 53 en 60 ton maïs per hectare geoogst.
Er is tussen de 53 en 60 ton maïs per hectare geoogst.

Om te weten hoeveel product er per hectare komt, hebben we een wagen gewogen en gemeten. Dit gebeurde op basis van hoeveel meter er in de wagen ging. Nadat dit was door gerekend, kwamen ze op 53,5 ton per hectare. Alleen Rijk Baltus had goed opgelet en zag dat er gemiddeld 350 meter in een wagen ging. Deze gemeten baan stond immers niet goed in vergelijking tot de rest. En dat zou betekenen dat er gemiddeld 60 ton per hectare stond. Al met al een super goede baan maïs. Zeker door het feit dat er begin van het groeizoen ook nog eens 4000 kilogram droge stof uit gras is geoogst. Volgens BLGG was de opbrengst zelfs 5000 kilogram drogestof.