Koeien & Kansen-bedrijf Rijk Baltus

Rijk en Linda Baltus in Middenmeer:

"Gezonde koeien kosten geen tijd, zeker met robots"

Het melkveebedrijf van de familie Baltus ligt in Middenmeer, Noord Holland. Rijk en Linda Baltus hebben twee melkrobots die 105 koeien melken. Het quotum bedraagt ruim 1,1 miljoen kg melk. Het bedrijf beschikt over 65 hectare vruchtbare kleigrond. Het bedrijf ligt in een akkerbouwgebied, zodat samenwerking en uitruilen van grond logisch is. Jaarlijks verhuurt Rijk ruim 20 hectare aan een akkerbouwer.

Organische stof neemt toe

“Het organische stofgehalte van de grond was zes jaar geleden 1,5  en ligt nu rond de 2,5. Wij zijn hier in september 2003 gestart. Elk jaar zaaien we een derde opnieuw in. ‘Nieuwe fosfaat normen gaan een probleem geven met de opbrengst’, denkt Rijk.

Summerfeeding

Rijk heeft de koeien het hele jaar door op stal en bereikt met summerfeeding een constante bedrijfsvoering met een hoge melkproductie. De koeien produceren ruim 10.500 kg melk. De dierenartskosten zijn met € 0,35 per 100 kg melk laag. Door de hoge gewasopbrengsten is het bedrijf zelfvoorzienend in ruwvoer. Een klein deel stro zorgt voor veel activiteit bij koeien en daarbij ook voor hoge productie. Rijk slaagt erin om met gemiddeld 40 uur per week het bedrijf rond te zetten.

“Mijn bedrijf ligt in een akkerbouwgebied en dat is iets heel anders dan blijvend grasland”, voegt Rijk toe.

Trefwoorden: AMS, zonnepanelen, bodemvruchtbaarheid, hoge melkproductie