Nieuws

Koeien dansen weer in de wei

Gepubliceerd op
1 april 2019

Ook bij onze Koeien & Kansen-deelnemers gaan de koeien weer de wei in. Bij deelnemers Dineke en Geert Stevens in Holten gingen de deuren op 29 maart open. Hun 90 koeien gingen onder toeziend oog van de leerlingen van de basisschool voor het eerst naar buiten dit jaar. Ook een cameraploeg was aanwezig om dit moment vast te leggen. “Het blijft een mooi gezicht en dat delen we graag met onze omgeving’’, zegt Geert Stevens.

Voor dit bijzondere moment hebben zij de buurtschool uit Dijkerhoek uitgenodigd. Een kleine 100 leerlingen met hun begeleiders zagen de koeien dansend en springend de wei ingaan. Voorafgaand legde Geert Stevens het een en ander uit. Hij vertelde onder meer dat de koeien vanaf november op stal staan en dat hij al enige weken naar dit moment toeleeft.  “Het wordt warmer en het gras begint te groeien en dan mogen ze naar buiten. Dat één van de mooiste dagen in het jaar", merkt hij op. "En vanavond gaan ze weer naar binnen en hebben we echte weidemelk'' voegt Stevens er aan toe.

Niet alleen Stevens laat zijn koeien grazen, maar in 2018 pasten 15 deelnemers aan Koeien en Kansen beweiding toe. Dit is inclusief KTC DE Marke. In 2019 gaan zelfs op zestien van de 17 bedrijven de koeien naar buiten. Nog een deelnemer neemt het in overweging. Bijna alle deelnemers weiden meer dan 120 dagen. Gemiddeld komen ze uit op 160 dagen van 5 uur.

Kijk hieronder hoe de koeien van Stevens dansen in de wei: