Nieuws

Jersey-boerin zoekt kansen voor haar melkveebedrijf

Gepubliceerd op
5 februari 2024

RTV Oost is op bezoek geweest bij Maike Oegema in Dalfsen. Deze melkveehoudster legt uit waarom ze meedoet aan het project Koeien & Kansen. Ze geeft aan dat ze het vooral leuk vindt om zichzelf uit te dagen om te kijken wat ze kan doen op het bedrijf om de uitstoot te verminderen en de biodiversiteit te vergroten. Michel de Haan, projectleider van Koeien & Kansen, vult haar aan en merkt op dat het geen makkelijke opgave is. "Soms kan je met kleine stappen uiteindelijk een groot resultaat halen.’’

25 jaar Koeien & Kansen

Al 25 jaar doen onderzoekers van Wageningen University & Research onderzoek naar hoe ze de milieudruk van de melkveehouderij in Nederland kunnen verlagen. Michel de Haan is naast onderzoeker ook al jaren betrokken als projectleider van dit project. "Je hebt het dan over stikstof, broeikasgassen en biodiversiteit. En dan kijken we hoe we de eerste twee kunnen verlagen en de biodiversiteit kunnen verbeteren. Maar we kijken ook naar alle thema's samen en ook nog dat er voor de boer genoeg geld wordt verdiend."
Volgens De Haan is het geen gemakkelijke opgave: "Vaak zie je dat een bedrijf op een onderdeel flink stappen kan zetten. Maar op alles tegelijk en dan zoveel wat de maatschappij wil, dat is best een uitdaging. Soms kan je met kleine stappen uiteindelijk een groot resultaat behalen. We bekijken met de boeren de economische kant van de aanpassingen. Want het moet financieel wel passen."

Jersey-koeien en kringlooplandbouw

Maike Oegema is een van de 16 boeren die meedoet aan het project. En dat is volgens haar niet alleen belangrijk, maar ook leuk. Ze kijkt goed naar het rantsoen van haar koeien, door minder eiwit te voeren stoten koeien uiteindelijk minder stikstof uit. Dat rantsoen wordt gemeten zodat je precies weet wat er in een koe gaat en wat er uitkomt. Met daarbij de kanttekening dat de gezondheid van de koe en het aantal liters melk ook goed moet blijven, aldus onderzoeker de Haan.

De familie Oegema wil weten of Jersey-koeien beter passen bij kringlooplandbouw. Al vijftig jaar lang werkt de familie met Jerseys. "In het buitenland zie je dat dit efficiƫnte koeien zijn. Maar we zijn nieuwsgierig of dit in Nederland ook zo is. Mijn opa is ooit begonnen met dit ras, omdat hij weinig grond had en Jerseys minder voer nodig hebben. Het is leuk als ondernemer om je focus zo op je bedrijf te hebben."

Michel de Haan: "We kijken met de boeren ook naar de economische kant van de aanpassingen, want het financieel wel passen."

Maike Oegema: "Wat mij betreft moet er meer bedrijfsspecifiek gekeken worden, dan krijg je meer een gedragen oplossing.''

Op zoek naar kansen met maatwerk

De melkveehoudster beseft goed dat het lastige tijden zijn voor boeren. Ze pleit dan ook voor maatwerk. "Wat mij betreft moet er meer bedrijfsspecifiek gekeken worden, dan krijg je een meer gedragen oplossing. Ik denk dat er altijd kansen zijn maar dat er behoefte is aan een duidelijk doel waar je heen moet als boer en dat je zelf invulling kunt geven aan hoe je daar komt. Ik denk wel dat het een paar lastige jaren zijn en worden voor de melkveehouderij. Er zijn stijgende kosten, nu de mestregels zijn aangescherpt, maar als je door wilt moet je blijven zoeken naar oplossingen en naar kansen."

Kijk hier de uitzending van RTV Oost terugBron: RTV Oost