Nieuws

Koeien weer buiten na vijf jaar opstallen

Gepubliceerd op
22 september 2014

Op 15 september zijn de koeien van de familie van Wijk voor het eerst in vijf jaar weer naar buiten geweest. De kuilplaten liggen vrijwel vol, en het laatste gras wil Koeien & Kansen boer Kees van Wijk ook graag goed benutten om de totale grasbenutting nog verder te verhogen.

Dit doet de veehouder door te weiden, want met herfstgras is het lastig voederwinnen. Daarnaast is beweiding onder de juiste omstandigheden natuurlijk ook goed voor de grasmat. De grasplanten stoelen beter uit, en open plekken worden hierdoor minder bij beweiding. Het gras gaat namelijk wat breder en platter groeien bij beweiding. Hierdoor ontstaat er een dichtere grasmat.

Roterend standweiden

Kees was vooral benieuwd hoe de koeien op de weidegang zouden reageren. Dit gaat eigenlijk best goed. Na een aarzelende start (‘Wat moet ik met dat groene spul?’), pakten de koeien het grazen behoorlijk vlot op. Al blijft er wel een beperkte groep koeien erg onrustig en willen ze eigenlijk liever niet naar buiten. Kees is van plan om roterend standweiden toe te passen in de komende weken. Hierbij krijgen de koeien elke dag een nieuw perceel. Zo krijgen ze elke dag fris en schoon gras, dat moet resulteren in een zo'n hoog mogelijke melkproductie.