Nieuws

Grondprijs het hoogst in Nederland

Gepubliceerd op
6 februari 2019

De Nederlandse melkveehouderij heeft met bijna € 60.000,- per hectare te maken met de hoogste grondprijs ten opzichte van de betaalde prijzen voor grond in andere zuivellanden. Maandelijks wordt een vergelijking gemaakt tussen de Nederlandse melkveehouderij en een aantal andere exporterende zuivellanden via een specifiek kengetal. Deze keer staat de grondprijs centraal.

In 2017 was de grondprijs van goede landbouwgrond op een herkenbaar Nederlands melkveebedrijf bijna € 60.000 per hectare. In vergelijking met andere belangrijke zuivellanden is deze prijs erg hoog. Alleen de grondprijs in Duitsland komt wat in de buurt met een gemiddelde prijs van € 45.000 per hectare. In de andere belangrijke Europese zuivellanden ligt de grondprijs op melkveebedrijven onder de € 20.000,-. Van de geanalyseerde landen is de grond in Frankrijk veruit het goedkoopst. Op het centraal gelegen typische Franse melkveebedrijf ligt de grondprijs net iets boven de € 3000,- per hectare. De prijzen in Frankrijk verschillen wel per regio. In het noordwesten en zuiden van Frankrijk is de grondprijs hoger dan in het midden en in Bretagne. Gemiddeld komt de grondprijs in Frankrijk uit op ongeveer € 6000,- per hectare.

Figuur 1: Prijs van landbouwgrond op herkenbare melkveebedrijven in belangrijke zuivellanden. (Bron: IFCN 2018, gegevens 2017)
Figuur 1: Prijs van landbouwgrond op herkenbare melkveebedrijven in belangrijke zuivellanden. (Bron: IFCN 2018, gegevens 2017)

Grondprijzen buiten Europa

Buiten Europa is de grondprijs in de Verenigde Staten (bedrijf in Californië) met ruim € 30.000,- per hectare ook vrij hoog. Het herkenbare melkveebedrijf in Nieuw-Zeeland heeft alleen grasland en op dat bedrijf is de grond gewaardeerd op bijna € 25.000,- per hectare. De grond in Australië en Argentinië is met ongeveer € 10.000,- per hectare een stuk goedkoper dan in de VS en Nieuw-Zeeland.