
Dossier
Zeewier
In West-Europa is steeds meer belangstelling voor teelt van zeewier als bron voor o.a. voedsel, diervoeder, biostimulanten voor bodem en gewas, en bio-grondstof. Voordelen zijn dat er geen landbouwgrond nodig is en dat veel soorten in zout of brak water groeien. De omvang van de zeewierproductie in Nederlandse wateren is nog beperkt, maar de komende decennia zullen er op de Noordzee meer windparken ontwikkeld worden, die mogelijk kunnen worden gecombineerd met grootschalige zeewierteelt. In Aziatische landen wordt zeewier al op grote schaal geoogst, maar niet altijd op basis van een duurzame productiewijze. Wageningen University & Research (WUR) werkt aan de technologie om dit mogelijk te maken, met name toegespitst op de situatie in de Noordzee.
We werken onder andere aan deze onderwerpen:
- economische en technologische haalbaarheid grootschalige zeewierteelt
- ruimtelijke inpassing en effecten op het mariene ecosysteem
- ontwikkeling van duurzame teeltmethodes en zeewierveredeling
- verwerking van geoogste biomassa en ontwikkeling bioraffinage- en fermentatietechnieken
- ontwikkeling van afzetkanalen en business cases
- inventarisaties van risico’s o.a. op het gebied van voedselveiligheid
Het onderzoek wordt op projectbasis uitgevoerd. De financiering is afkomstig van onder andere de Europese Unie, het ministerie van LNV, TKI-Agri&Food en het bedrijfsleven, waaronder de zeewiersector.
Nieuws 2019-2020
-
Grenzen aan voedselproductie uit zee
-
Auto rijdt 80 kilometer op brandstof uit zeewier
-
Unieke innovatiechallenge technische universiteiten
-
Krekels en zeewier in plaats van vlees? Mansholt-lezing 2019 in het teken van de eiwittransitie
-
Een realistische kijk op zeewierproductie in de Noordzee
-
Insecten, zeewier-wraps en vegan ijs van fruit en groente in de schappen bij Lidl
-
Zeewier op koeienmenu Dairy Campus
In de media
Downloads
- Rapport: Development of Offshore Seaweed Cultivation: food safety, cultivation, ecology and economy - mrt 2019
- Rapport: Zeewier en natuurlijk kapitaal - mei 2016
- Rapport: A Triple P review of the feasibility of sustainable offshore seaweed production in the North Sea - sep 2013
- Rapport: Mogelijkheden voor de teelt van zeekraal in de volle grond - mrt 2013
- Rapport: Evaluatiestudie naar mogelijkheden voor grootschalige zeewierteelt in het zuidwestelijke Deltagebied, in het bijzonder de Oosterschelde - mei 2010
- Protocol voor oogsten en schonen van zeekraal
- Protocol voor veldbewerking en teelt van zeekraal
- Presentatie: Het gemengd zilt bedrijf op de grens van zee en kust
Publicaties
-
Seaweed as climate mitigation solution : Categorizing and reflecting on four climate mitigation pathways
Wiley Interdisciplinary Reviews: Climate Change (2023) - ISSN 1757-7780 -
Combinatieteelt biedt kansen
In: Biowetenschappen en Maatschappij - Stichting Biowetenschappen en Maatschappij - ISBN: 9789493232068 - p. 62-63. -
Europees zeewierteelt op komst
In: Biowetenschappen en Maatschappij - Stichting Biowetenschappen en Maatschappij - ISBN: 9789493232068 - p. 13-15. -
Safe Seaweed by Design – Food Safety
-
Wageningen Food Safety Research & Seaweed
-
Safe seaweed & research opportunities at Wageningen Food Safety Research
-
Bioavailability of iodine species from various commercially consumed seaweed species
Wageningen: Wageningen Food Safety Research (WFSR Report 2023.004) -
Data underlying the study: Addition of iron does not ameliorate sulfide toxicity by sargassum influx to mangroves but dampens methane and nitrous oxide emissions
-
Can seaweeds feed the world? Modelling world offshore seaweed production potential
Ecological Modelling (2023), Volume: 484 - ISSN 0304-3800 -
Eiwit uit zeewier biedt kansen, maar is nog geen laaghangend fruit