Nieuws

Zaaien vanggewas voor oogst van maïs effectiever

Gepubliceerd op
14 november 2013

Het zaaien van een vanggewas voor de oogst van maïs is effectiever dan inzaaien na de oogst. Dat blijkt uit een experiment bij een aantal Koeien & Kansen deelnemers afgelopen jaar. Zij kozen voor verschillende methoden van onderzaai.

Zo is er gekozen voor onderzaai van een vanggewas en inzaai van een traag kiemend rietzwenkgras gewas vlak na de zaai van mais. Beide werkwijzen lieten al een zode zien voor de oogst van de maïs.

Mooie graszode

Bij Koeien & Kansen veehouder Jos de Kleijne in Landhorst is na de maïsoogst al een mooie graszode is te zien. ‘Op droge zandgrond is een goed vanggewas essentieel. Voor de structuur van de bodem en voor het organisch stofgehalte van het maïsland’, geeft adviseur Jan van Middelaar aan. ‘En het vanggewas lukt beter als snel na de oogst al een zode staat.’ Zowel met onderzaai van een vanggewas als met zaai van traagkiemend rietzwenkgras  tegelijk met de zaai van mais, blijkt dit mogelijk. Veehouder Jos de Kleijne heeft rietzwenkgras gezaaid en is daar erg enthousiast over.

Rietzwenkgras, gezaaid gelijk met mais : maisoogst 09-10 Foto: 31-10.
Rietzwenkgras, gezaaid gelijk met mais : maisoogst 09-10 Foto: 31-10.
Maïs geoogst 09-10; inzaai vanggewas op 11-10; foto 31-10
Maïs geoogst 09-10; inzaai vanggewas op 11-10; foto 31-10

Dit heeft volgens hem en de adviseur nog wat extra voordelen ten aanzien van onderzaai van het vanggewas:  

  • Tegelijk zaaien met de mais is logistiek makkelijker voor de loonwerker dan onderzaai
  • Geen problemen met bodemherbicide
  • Minder gevoelig voor moment van inzaai 

Momenteel worden de gegevens van de andere veehouders en proefbedrijf De Marke verwerkt. Na de winter zullen de resultaten verschijnen.