Nieuws

Wereldwijd hogere kosten voor melkproductie in 2011

Gepubliceerd op
19 oktober 2012

Gemiddeld zijn de kosten mondiaal zo’n 5 US-$ gestegen in 2011. Dat komt vooral door de hogere voerprijzen. In West Europa zien we vrij hoge kostprijzen voor melkproductie.

dairyreport2012.jpg

De laagste kostprijzen zien we in Zuid Amerikaans landen als Argentinië, Chili en Peru. Onder andere deze informatie is beschreven in het net uitgekomen IFCN Dairy report, zie www.ifcnnetwork.org. Daarnaast een lijst met de top 20 van melkproducerende landen, de top 20 van melkverwerkers, maar bijvoorbeeld ook de ontwikkeling van voerprijzen en de invloed op melkproductie. Klik verder voor de Engelstalige samenvatting van deze rapportage.

De kosten voor melkproductie zijn mondiaal gestegen. Belangrijke oorzaak hiervan zijn de hoge voerprijzen, maar ook hogere lonen in ontwikkelingslanden en gestegen prijzen voor energie. Het is al haast geen verrassing meer dat de kostprijzen in West Europa hoog zijn. Vooral Scandinavië, Zwitserland, maar ook Canada, China en het Midden Oosten laten hoge kostprijzen zien. De laagste kosten zien we in Zuid- Amerikaanse landen als Argentinië, Chili en Peru. De kosten zijn gemiddeld gematigd in landen als Nieuw Zeeland, Australië, Rusland en India (zie de afbeelding).

Verder laat het rapport een lijst met de top 20 van melkproducerende landen zien. India staat fier bovenaan, gevolgd door de USA. China is opgeklommen tot het vierde melkproducerende land. Duitsland, Frankrijk, Rusland en Nieuw Zeeland zitten ook in de top 10, terwijl Nederland als 11e melkproducerende land geldt.

Wat betreft de top 20 van melkverwerkers staat FrieslandCampina op de 7e plaats. Arla Foods en Groupe Lactalis zijn, door fusies in de afgelopen jaren, meer melk gaan verwerken dan FrieslandCampina. Nieuwkomers in deze lijst zijn Bongrain, Glanbia en Müller.

Verder zien we dat de voerprijzen mondiaal nog nooit zo hoog zijn geweest. Vanaf 2006 ruim een verdubbeling van de mondiale voerprijs. Dit betekent dat productiesystemen die nauwelijks (kracht)voer aankopen in het voordeel zijn. Ze zijn namelijk minder gevoelig voor een hoge voerprijs. In landen met veel weidegang (Ierland, Nieuw Zeeland, Argentinië ) is de behoefte aan krachtvoer laag. In de USA wordt in het algemeen veel (kracht)voer aangekocht zodat melkveehouders daar momenteel nauwelijks geld overhouden met melkproductie.

Het project ‘Kostprijsvergelijking met het buitenland’ wordt gefinancierd door het Productschap Zuivel.

Meer informatie bij Michel de Haan.