Nieuws

Weiden is te leren als je maar het gras in duikt

Gepubliceerd op
3 juli 2012

Met ruim 120 deelnemers was de beweidingsdag op 19 juni 2012 op Veenweiden Innovatiecentrum Zegveld een groot succes.

Melkveehouders, onderzoekers, en adviseurs dachten met elkaar na over passende beweidingssystemen. Met vier koeien en 16 keuzeveldjes met verschillende graslengtes werd nagedacht over hoeveel vreet een koe per dag, en welk systeem zorgt nu voor het hoogste rendement. De deelnemers kregen de opdracht met elkaar te bediscussiƫren wat dan de beste keuze is, en welke afwegingen daarbij een rol spelen!

Opvallend bij de keuze van het beweidingssysteem was het uitgangspunt van de groep. Zetten we de koe centraal? Dan moeten we super kwaliteit en een hoog aanbod hebben en voldoende weiderest accepteren, zie bijvoorbeeld veld 1, in bijgaande powerpointpresentatie.
Ga je voor de combi van opname en grasopbrengst, maar niet teveel arbeid, dan kom je uit in veld 2. Veld 3 is een goed voorbeeld van een hoge grasopbrengst, voeropname en streven naar een hoge grasbenutting met niet teveel weideresten. Bewerkelijk, maar dan levert het ook wat op.
Veld 4 lijkt de grasbenutting centraal te zetten, daarbij gaat weinig verloren en wordt alle gras benut dat er groeit.
Grote winst in alle groepen was: Rekenen met groei, opname en aanbod, dat maakt dat je weet wat je doet en hoe je moet bijsturen. Managen dus!
In de middag waren er gerenommeerde sprekers die de aanwezigen hebben bijgepraat over budgetbeweiding, graasgedrag van koeien, economisch rendabel beweiden en benutting van gras.

De inleidingen vindt u hier:

Klik hier door voor de powerpointpresentatie van de verschillende beweidingssytemen en de grashoogten.