Nieuws

Vleeskuikens in de kersenboomgaard

Gepubliceerd op
20 augustus 2013

Half juli organiseerde het netwerk Bomen voor Buitenkippen samen met het Louis Bolk Instituut en Herman Kemper van Kemperkip een excursie voor biologische vleeskuikenhouders en leghennenopfokkers naar 'tweesterren vleeskuikenhouder' Thijmen van Voorthuizen in Terschuur. De familie van Voorthuizen houdt scharrelvleeskuikens in een vaste stal met een kersenboomgaard als uitloop.

De boomgaard is in 2005 aangelegd en de eerste kuikens kwamen in 2010. Elke zes weken worden er 4500 kuikens afgeleverd. Ze gaan via Sjoerd Kok naar Esbro en krijgen 2 sterren in het kader van het 'Beter Leven keurmerk' van de Dierenbescherming. Per dier is er één vierkante meter uitloop beschikbaar. Een verschil met biologische vleeskuikens is dat die vier vierkante meter uitloop per kuiken hebben. De kuikens bevallen goed: ‘prachtig vee, weinig trammelant’.

Dit jaar wordt de stal verlengd, waarna het aantal kuikens verdubbeld wordt. De bomen hingen vol met zoete grote kersen en om vraat door wilde vogels tegen te gaan, was de boomgaard tijdelijk overdekt met netten. Hoewel de bomen op zich al beschutting bieden aan de kippen, zorgden de netten ervoor dat er ook qua licht, temperatuur en eventuele neerslag een zeer aangenaam klimaat werd geschapen.

De kersen worden aan huis verkocht. Omdat het de enige kersenboomgaard in de wijde omtrek is en er de hele zomer veel recreanten in de buurt zijn, vormen de kersen een aardige bijverdienste.

Aan de excursie namen circa 35 mensen deel. De vragen gingen vooral over de werkzaamheden in de boomgaard (maaien, spuiten, plukken) en hoe dat combineerde met de kippen (spuiten gebeurt als de kippen ’s avonds of ’s morgens binnen zitten, de rest kan als de kippen buiten zijn), of de kippen nog wel genoeg voer aten als ze zoveel tijd buiten door brachten (ja), of ze ’s avonds nog wel naar binnen gingen (ja) en wat er beter verdiende: kippen of kersen (hangt af van het seizoen).