Nieuws

Uitdaging; het kwantificeren van nevenopbrengst veldboon

Gepubliceerd op
22 februari 2013

Dat het telen van veldbonen interessant is, staat voor de deelnemers van het praktijknetwerk Eiwitrijk voeren van eigen bodem als een paal boven water. Maar hoe maak je de meerwaarde inzichtelijk die de veldboonteelt indirect levert? Bijvoorbeeld de waardering voor een bijdrage aan het verlagen van de carbonfoodprint? De stikstofnalevering die ten gunste komt van het volgende gewas? De extra eiwit opbrengst in de melk? Dit is de uitdaging waar de deelnemers van het praktijknetwerk nu voor staan.

In het praktijknetwerk Eiwitrijk voeren van eigen bodem zijn de deelnemers op zoek naar mogelijkheden om op het eigen bedrijf hoogwaardig eiwit te telen. De deelnemers richten zich hierbij onder andere op de teelt van veldbonen. Na inkuilen worden de veldbonen gebruikt als krachtvoer voor de melkkoeien.

Opbrengst veldbonen
Vorig jaar heeft uitgewezen dat de voerderwaarde van veldbonen: 1171 VEM, 184 Ruw Eiwit en 129 DVE bevat. “Als we de veldboon vergelijken met de teelt van tarwe, op basis van de voederwaarde berekening, kan met veldbonen een hoger saldo behaald worden dan met tarwe”, vertelt Janneke Straver, netwerkbegeleider vanuit DLV enthousiast. Het telen van hoogwaardig eiwit in de vorm van veldbonen vraagt wel om vakmanschap. “Het is een teelt die een akkerbouwmatige aanpak nodig heeft voor een goed resultaat”, vervolgt Janneke haar verhaal. “Alleen met deze aanpak wordt het telen een succes, en hierbij worden positieve nevenopbrengsten van veldbonen ook gemaximaliseerd.”

Positieve nevenopbrengsten
Het benoemen en tot waarde brengen van de positieve nevenopbrengsten van de teelt is door de netwerkdeelnemers tot uitdaging benoemd voor aankomend jaar. De indirecte voordelen van de veldboon teelt zijn tijdens de afgelopen bijeenkomst vastgesteld: positief invloed op eiwitgehalte in de melk, interessant gewas voor efficiënte stikstof en fosfaat kringloop op het bedrijf, vlinderbloemig gewas dat zorgt voor stikstofnalevering, interessant gewas binnen het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouw Beleid als derde gewas binnen vergroening, interessante teelt bij hoge krachtvoerprijzen en de afhankelijkheid van soja en de carbonfoodprint neemt af.

De deelnemers van het praktijknetwerk Eiwitrijk voeren van eigen bodem zien aankomend jaar uitdagingen genoeg, om deze positieve nevenopbrengsten te kwantificeren.

Meer informatie bij netwerkbegeleider Janneke Straver, tel. 06-26518663.