Nieuws

Tot op de bodem uitgezocht

Gepubliceerd op
12 maart 2012

Deelnemers van het praktijknetwerk Een stal vol energie zijn naarstig op zoek naar het juiste type bodem voor in hun vrijloopstal aldus DLV-man Marc Strikkeling, procesbegeleider van het netwerk.

Tijdens een excursie op composteringsbedrijf Den Ouden in Schijndel hebben zij zelf kunnen zien hoe het composteringsproces in zijn werk gaat. De film laat u alle aspecten van dit proces zien.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan


Henk Kraaijvanger van Den Ouden: ”iedere veehouder is anders en heeft een ander bedrijf. De ideale bodem moet dan ook afgestemd worden op het individuele bedrijf”. Wel zijn er aan aantal zaken waar je op moet letten als je compost als bodem in een vrijloopstal gaat gebruiken:

  • Het gebruikte materiaal moet goed gecomposteerd zijn
  • De compost moet vrij zijn van verontreinigingen zoals glas en plastic
  • De compost moet vrij zijn van de Klebsiella bacterie
  • Aandacht voor de juiste gewenst fractie

Een veehouder die lucht in de bodem wil houden wordt geadviseerd allereerst een grove onderlaag in de stal aan te brengen. Een fijnere toplaag verhoogt dan het ligcomfort van de koeien.

De BioBodem

Marco Noordman van ID Agro is betrokken bij de ontwikkeling van de BioBodem. De BioBodem is een computergestuurd beluchtingsysteem met als uitgangsmateriaal houtsnippers. Het is een innovatief systeem waarbij gebruik gemaakt wordt van luchtafzuiging in plaats van blazen.

Marco Noordman: “Om de compostering op gang te brengen wordt er normaal gesproken gebruik gemaakt van een blaasbeluchting. Door de lucht door het bed te zuigen verwachten wij dat de emissie erg laag is omdat de ammoniak meer tijd heeft zich aan het hout te binden. En als dat dan nog niet genoeg is kan bij dit systeem de lucht nabewerkt worden omdat het op één punt gevangen wordt. Het actief beluchten zoals wij bij de BioBodem doen voorkomt de uitstoot van lachgas omdat het systeem op deze wijze aeroob blijft.

Er is reeds één BioBodem in gebruik en een tweede stal is in aanbouw. Vooralsnog hebben de koeien 12 tot 14 m² ligbed tot hun beschikking. De vrijloopstal is positief voor het welzijn van de koeien. Ze kunnen comfortabeler liggen, vertonen hun natuurlijke gedrag beter, hebben minder klauwproblemen. Dit alles resulteert in een verhoging van de levensproductie.”

Deze dag is tot op de bodem uitgezocht welke bodem geschikt is voor een vrijloopstal. De verwachtingen ten aanzien van de BioBodem zijn hooggespannen. De resultaten van de eerste Biobodems worden door netwerk deelnemers dan ook op de voet gevolgd. De Biobodem moet zich nog bewijzen. Dat daagt de deelnemers uit tot creativiteit in de tussentijd. Compost op maat biedt immers vele mogelijkheden.

Nieuws