Nieuws

Regiomest oriënteert zich op verkoop in zakken

Gepubliceerd op
29 januari 2013

Van bezoeken aan tuinders, tot de ontwikkeling van verkoop van dikke fractie in zakken. Het praktijknetwerk Regiomest timmert flink aan de weg. Regionale mest opzakken en regionaal verkopen heeft potentie in Oost Groningen.

Het oorspronkelijke idee was om van dikke fractie rundveemest, potjes te maken (turfpotjes) of mesttabletten. Uit literatuurstudie, onder leiding van DLV stagiaire Geartsje Reitsma, is naar voren gekomen dat soortgelijke initiatieven bestaan in het oosten van het land. “Wij zijn daarom vanuit het noorden afgereisd naar Beltrum. Deze initiatiefnemer verkoopt gecomposteerde dikke fractie aan de kant van de weg, in een stand”, vertelt Geartje. Het netwerk heeft door dit contact veel informatie gewonnen. De ondernemer heeft al ruim 13 jaar ervaring in mest scheiden en de regionale verkoop hiervan.

Tuinbouw geïnteresseerd

Daaropvolgend heeft het netwerk zich georiënteerd op afzet van regiomest in de vorm van dikke fractie richting de tuinbouw. ”Tijdens een gesprek met een tuinder uit Uithuizen kwam het netwerk tot de conclusie dat de tuinbouw de dikke fractie graag wil gebruiken als toevoeging van organische stof aan de bodem”, vervolgt DLV stagiaire Geartsje haar verhaal. “Maar het vinden van de juiste afzetvorm blijft nog een uitdaging, omdat de eerder bedachte turfpotjes praktisch niet geschikt zijn voor de tuinbouw”. Het netwerk heeft zich ook georiënteerd of afzet in de vorm van mesttabletten dan een optie is. “Maar het bleek dat mesttabletten tot nu toe nog niet voldoende afzet heeft om het rendabel te kunnen maken”, licht Geartsje toe.

Afbreekbare turfpotjes

In eerste instantie is nog lang gezocht naar het vinden van een turfpotjes fabrikant in Nederland. “Het bleek een onmogelijk opgave. Deze fabrikanten van afbreekbare potjes zijn alleen gesitueerd in het buitenland”, vervolgt Geartsje. “Daarom hebben de deelnemers van het netwerk besloten om niet verder te gaan met de potjes, maar de dikke fractie op te laten zakken. Zo kunnen deze, evenals de initiatiefnemer in Beltrum, aan de weg worden verkocht”.

Het netwerk onderzoekt nu nog de mogelijkheid om de zakken tevens te verkopen aan enkele tuincentra. Streven is dat de eerste dikke fractie zakken rond het voorjaar te koop zijn in het oosten van Groningen.

Meer informatie bij Jelle Broersma, tel. 06-51073710.