Nieuws

Praktijknetwerk helpt boeren in Bangladesh aan geiten

Gepubliceerd op
7 december 2012

Deelnemers van het praktijknetwerk Hoe bedien ik een nichemarkt steunen de actie 'Geef een Geit' voor boeren in Bangladesh.

Deze actie hebben De Groene Geit, de vereniging van biologische geitenhouders en winkelketen EkoPlaza in samenwerking met OxfamNovib opgezet. De geitenhouders doneren hiervoor 200 geiten en EkoPlaza verdubbelt het aantal tot 400.

EkoPlaza zal komend jaar in al haar vestigingen extra aandacht vragen voor de geitenzuivelproducten, een initiatief dat in samenwerking met het netwerk tot stand gekomen is. Consumenten die bij EkoPlaza biologische geitenkaas of -melk kopen, steunen ook meteen de actie ‘Geef een Geit’. Nederlandse biologische geitenhouders, verenigd in De Groene Geit, en de deelnemers uit het prakijknetwerk willen de gezinnen in Bangladesh ondersteunen bij de eigen productie van heerlijke en voedzame geitenzuivel. Dat doen ze met een duurzame bron van inkomsten: een geit. Voor de gezinnen is het houden van een geit zeer belangrijk voor hun levensonderhoud, vanwege de dagelijks verse melk en om het land te bemesten.

GeitenindeWei.jpg

Om het initiatief in goede banen te leiden, is gekozen voor de infrastructuur van ‘Geef een Geit’ van Oxfam Novib. Het ingezamelde bedrag gaat rechtstreeks naar lokale partnerorganisaties van Oxfam Novib. Met het geld kunnen arme gezinnen in Bangladesh zelf een geit kopen. De geiten worden op de plaatselijke markt van Bangladesh gekocht, zodat de lokale economie wordt gestimuleerd. Voorzitter Jan van Tilburg van de Groene Geit: "Het is een goede en verantwoorde investering waar veel mensen in Bangladesh mee geholpen zijn. Koop dus vooral die heerlijke Nederlandse biologische geitenkaas!"

Vraag naar biologische zuivel groeit

In Nederland groeit de vraag naar biologische zuivelproducten gestaag. De afzet steeg in 2011 met meer dan 25%. Biologische geitenzuivel en kaas nemen een steeds groter aandeel in deze markt. Vooral vanwege de gezonde uitstraling en de heerlijke smaak. De Groene geit stimuleert samen met de Organic Goatmilk Cooperation de consumptie van biologische geitenproducten. Meer informatie over producten, geiten en boeren en gezondheidsclaims is te vinden op www.degroenegeit.nl.

Meer informatie: netwerkbegeleider Miriam van Bree.