Nieuws

Nieuwe breektank met minder waterbevuiling

Gepubliceerd op
12 februari 2014

Sinds anderhalf jaar werkt het netwerk 'Met het water naar de dokter' aan oplossingen om de waterkwaliteit in varkensstallen te verbeteren. Met een vernieuwde breektank is een eerste stap gezet.

Het netwerk heeft de doelstelling: elk varken heeft de beschikking over voldoende vers en schoon drinkwater, waardoor het varken gezond is en blijft. Uit een knelpuntenanalyse werd duidelijk dat er soms al bevuiling van het drinkwater optreedt in de breektank  en dat op deze wijze het hele drinkwatersysteem bevuild wordt.

In samenwerking met MS Schippers is een nieuwe breektank ontwikkeld, die door het slimme ontwerp minder kans op bevuiling van het water heeft.

Guus Verhaag van Watersolutions vertelt enthousiast over het ontwerp. “Deze nieuwe breektank is ontwikkeld op basis van de vraag van varkenshouders. Wij hebben vijf oplossingen bedacht, die ervoor zorgen dat het water in de breektank niet meer vervuild.”

 De kernpunten van het ontwerp zijn:

  1. De breektank heeft ronde hoeken en is gemaakt van glad materiaal wat een goede reinigbaarheid garandeert
  2. De breektank heeft een groot deksel, waardoor er een goede toegang is om de breektank te reinigen
  3. Het heeft een slimme, verdiepte afvoer waardoor de tank helemaal leeg gemaakt kan worden. Er blijven geen resten in achter.
  4. Er is gekozen voor een grote instroomopening waardoor er minder voorraad nodig is. Minder voorraad betekent een snellere doorstroming en dus minder kans op vervuiling
  5. De breektank is uitgevoerd met een frequentie gestuurde pomp, waardoor een constante watertoevoer naar het bedrijf gegarandeerd is, met lage energiekosten.

“En natuurlijk voldoet deze breektank aan het drinkwaterbesluit”, besluit Verhaag zijn verhaal. Het netwerk is erg blij met de snelheid waarmee de breektank ontwikkeld is.

DSC04789.JPG