Nieuws
Minisymposium ‘Ontwerp Duurzame Geitenstallen’ een succes!
Om te komen tot een ontwerp voor een vernieuwend en duurzaam geitenstalconcept, namen geitenhouders Bennie Aarts en Jan Nooren en Monique Daniëls het initiatief tot het project Ontwerp Duurzame Geitenstallen. Hierbij diende rekening te worden gehouden met wensen vanuit het dier, de maatschappij en de consument. Op 25 april jl. werd door het netwerk een minisymposium gehouden op Hogeschool HAS Den Bosch.
Het minisymposium werd gehouden ter gelegenheid van de afronding van het praktijkonderzoek naar de slijtage van klauwen en het gebruik van ligplateaus en hellingen in geitenstallen. Centraal stond het uitwisselen van kennis en ervaring tussen het praktijknetwerk en de aanwezigen. Mireille Gijsberts van HAS KennisTransfer, die het praktijknetwerk begeleidt, verzorgde de inleiding van het goedbezochte symposium. De deelnemerslijst bestond uit een mooie mix van ondernemers, periferie en onderzoeks- en kennisinstellingen.
Hanne Koop, Anne-Marie van Hattem en René van Casteren, vierdejaars studenten van Hogeschool HAS Den Bosch, presenteerden de resultaten van het recent afgeronde praktijkonderzoek naar klauwslijtage- & klim- en liggedrag van geiten. Zij gaven de aanbeveling om onderaan een lange helling met een ruwe coating, een rooster te gebruiken. Een brandtraprooster met openingen van 3,5 x 3,5 cm reinigt de hoeven en is goed beloopbaar. De schurende werking van de coating loopt sterk terug bij bevuiling. Bij een helling van boven de 35% zullen geiten niet op de helling gaan liggen, zodat de doorgang vrij blijft. De helling kan het effectiefst in een verplichte looproute in worden gebouwd. Ligplateaus moeten voldoende groot zijn om geiten de ruimte te geven om er rustig op te komen. De ligplateaus kunnen onder een afschot van 2% worden gemonteerd om vervuiling tegen te gaan. De ligplaats moet voldoende warm aanvoelen in de winter, zoals gemaakt van gecoat stalen rooster of opgestrooid. Op 80 cm boven de stalvloer met een opstap op 40 cm is een ligplateau van bv 200 x 80 cm goed bereikbaar. Door klimmogelijkheden te integreren in de opfok zijn melkgeiten gewend aan het gebruik van verhoogde ligplaatsen en dan kan de onderlinge afstand tussen plateaus oplopen tot 60 cm. De inzichten uit dit praktijkonderzoek gaan de ondernemers gebruiken bij het ontwerpen van hun geitenstal.
Na een fascinerende inleiding van Jan Nooren, Monique Daniëls en Bennie Aarts over de uitgangspunten van hun stal, nam Jos Overboom van dBO architecten de aanwezigen mee in het ontwerpproces. Dit leidde uiteindelijk tot innoverende en duurzame (modulen van) geitenstallen. Deze werden enthousiast ontvangen en druk besproken tijdens de lunch door de aanwezigen.
Na de lunch was het tijd voor de ‘ideeën-carrousel’. Hierin werden de initiatiefnemende geitenhouders samengebracht met de aanwezigen. In groepjes werd gespard rondom thema’s als ‘Plant & Omgeving’, ‘Markt’, ‘Klimgedrag & Klauwslijtage’ en ‘Routing in de Stal'. Zo konden de deelnemers hun kennis en ervaring optimaal uitwisselen wat zowel inspirerend was voor de geitenhouders van het netwerk als de aanwezigen. Ten slotte werd onder het genot van een bitterbal van geitenlamsvlees nog lang nagepraat over het succesvolle minisymposium.