Nieuws

Met kruiden naar gezonde koeien

Gepubliceerd op
9 oktober 2012

Koe, kruiden & gezondheid was het thema van de 2e netwerkbijeenkomst van het Praktijknetwerk ‘Natuurlijk’ kruidenrijk gras voor de veehouderij op 6 september op melkproefveebedrijf De Marke in Hengelo (GLD).

kruidennetwerk.jpg

Voor deze bijeenkomst waren Maria Groot, dierenarts en werkzaam als onderzoeker bij het Instituut voor voedselveiligheid in Wageningen (RIKILT) en Ado Bloemendal van Pure Graze uitgenodigd als sprekers.

Maria Groot is onder ander auteur van het rapport: Stalboekje Melkvee, Natuurlijk gezond met kruiden en andere natuurproducten en zij is coördinator van FytoV. In haar boeiende presentatie ging Maria o.a. in op de werking van stoffen in kruiden op de gezondheid van runderen.

Ado Bloemendal gaf zijn visie op het toepassen van kruiden in de rundveevoeding meer vanuit zijn praktijkervaring als melkveehouder en voorvechter van gevarieerde, kruidenrijke grasmengsels. Ado is de bedenker van het bedrijfssysteem Pure Graze, een bedrijfsysteem gebaseerd op beweiding. Hij vertelde hoe je in de praktijk, op het bedrijf met kruiden in het rantsoen zou kunnen omgaan en hoe melkkoeien daarop reageren.

Meer informatie over het praktijknetwerk bij netwerkbegeleider Rob Geerts.