Nieuws

Melkveehouders gezocht voor ontwikkelgroep Familiekuddes

Gepubliceerd op
2 april 2012

Melkveehouders die inspiratie en kennis willen opdoen over verschillende vormen van familiekuddes, kunnen terecht op het online webboek Familiekuddes. Het biedt onder andere nieuwe stalontwerpen, ideeën, video’s en praktijkervaringen met familiekuddes vanuit het reeds afgeronde praktijknetwerk Familiekudde.

Voor melkveehouders die aan de slag willen met een vorm van familiekudde, bijv. de ultieme familiekudde of de jong volwassen kudde start in 2012 een ontwikkelgroep. In deze groep worden, samen met onderzoekers en adviseurs, ideeën en ervaringen uitgewisseld om tot steeds betere praktijktoepassingen te komen. Ook wordt gewerkt aan het toepasbaar maken van de nieuwe ontwerpen.

Steeds meer veehouders hebben interesse in het houden van dieren op een meer natuurlijke manier. Ze hebben het gevoel dat we misschien zijn doorgeschoten in het beheersen van processen en sturen op efficiëntie en arbeidsgemak. Dat kan anders, namelijk door meerdere leeftijdsgroepen bij elkaar te houden, waardoor er minder groepswisselingen zijn. De stabielere rangordes geven meer rust en minder stress in de veestapel, waardoor de dieren mogelijk door een betere weerstand en welzijn ouder kunnen worden.

Het webboek beschrijft informatie over huisvesting, het voeren en diergezondheid. Ook zijn er nieuwe stalontwerpen te vinden die in samenwerking met melkveehouders en adviseurs zijn ontwikkeld eind 2011. Een van de grootste uitdagingen is om diergroepen naar behoefte te kunnen voeren. In een aantal ontwerpen zijn hier oplossingen voor bedacht.

Er zijn in totaal zes ontwerpen voor verschillende vormen van familiekuddes, zoals de ultieme familiekudde (alle dieren bij elkaar), maar ook vormen zonder kalf bij de koe, zoals de jong volwassen kudde (drachtige pinken en melkvee bij elkaar) waarbij diergroepen verschillend worden gevoerd. Deze ontwerpen variëren van basic tot high-tech. Wij komen graag in contact met melkveehouders met eigen ervaringen en ideeën en melkveehouders die met de ontwerpen aan de slag willen in de ontwikkelgroep. De ontwikkelgroep zal bestaan uit melkveehouders, onderzoekers en adviseurs en komt in 2012 drie a vier keer bijeen.