Nieuws

Maak van uw land geen sloot

Gepubliceerd op
21 november 2014

In deze periode van het jaar zijn veel boeren en loonwerkers druk met slootonderhoud. Het doel is een mooie strakke slootkant met fris water. Toch hoeven we niet te overdrijven. Het praktijknetwerk 'Baggeren met Veenbagger' pleit voor optimale sloot breedte. Land 'terugwinnen' is dus ook een optie

Toen we met de hand moesten sloten, keken we wel uit voor een te zware vilt. Je moest het er tenslotte allemaal met de hand uit trekken. De machines van tegenwoordig staan echter nergens meer voor. Je kunt het werk zo breed en diep maken als je maar wilt. Daar zitten risico‚Äôs aan: ongemerkt maken we de sloot elk jaar een beetje breder en zien daarmee ons kostbare land in sloot veranderen. Daarom is het zaak om met beleid met sloten om te gaan. Maak ze niet breder dan nodig is. Twee meter lijkt het praktijknetwerk een mooie breedte. 

Schematische tekening van de sloot
Schematische tekening van de sloot

Proef om land te winnen

Baggeren kan een middel zijn om aan landaanwinning te doen. Als de sloot breed genoeg is, kunt u eens proberen wat land te winnen. Op het KTC Zegveld maken we een proefopzet waarbij we een verticaal doek spannen op een halve meter van de kant. De ruimte tussen het doek en de kant vullen we meerdere keren met bagger, totdat het voldoende hoogte heeft. Op die manier proberen we meer land en minder sloot te krijgen. Dat zorgt voor meer gras en wellicht meer subsidies.