Nieuws

MUDTRAP geplaatst op KTC Zegveld

Gepubliceerd op
7 oktober 2014

Het praktijknetwerk 'baggeren met veenbagger' heeft op KTC Zegveld een mudtrap geplaatst om zo bagger uit de sloot te halen. De proef moet aantonen of de mudtrap een alternatief is voor baggeren en bagger spuiten.

Als je het woord ‘mudtrap’ letterlijk uit het Engels vertaalt, is het een ‘modder-val’. De modder wordt als het ware 'gevangen' door het apparaat. Het is een vierkante bak, waarboven langzaam stromend water tot stilstand komt, zodat via verticale plastic pijpen de baggerdeeltjes kunnen bezinken. Op deze manier ontstaat in de opvangbak onder de pijpen een hogere concentratie aan bagger. Deze ‘bagger’ wordt een paar keer per week op de kant in een baggerdepot gepompt.

 De mudtrap is in andere regio’s toegepast, maar nog niet in een sloot in het veenweidegebied. De vraag is of er voldoende bagger over een bepaalde afstand in de mudtrap terecht komt. Door een lichte stroming van het water en het schuiven van de bagger zou de mudtrap goed tot zijn recht kunnen komen. De mudtrap is op 30 centimeter onder het slootoppervlak geplaatst.

Efficiënt baggeren

De proef met de mudtrap wordt uitgevoerd in het kader van het praktijknetwerk: ‘baggeren met veenbagger’. Het doel van de proef is om een betere en efficiëntere manier te realiseren om bagger uit de sloot te halen om het daarna in een soort ‘mini-baggerstort’ te verwerken. Met een goed functionerende mudtrap kunnen we gedurende het hele jaar voor een constante aanvoer van bagger zorgen.

Een Mudmaster wordt met een kraan in de sloot geplaatst.
Een Mudmaster wordt met een kraan in de sloot geplaatst.

Bedenker en maker van de mudtrap, Mark Hensen, is betrokken bij de proef en plaatsing van de mudtrap. De mudtrap is niet helemaal op de bodem geplaatst maar op 30 cm onder het slootoppervlak. Hierdoor word enkel de overtollige bagger uit de sloot gehaald.

Mudtrap monitoren

De komende maanden zal PPP-Agro Advies in samenwerking met KTC Zegveld de mudtrap dagelijks monitoren en zonodig bijsturen. Als de mudtrap goede resultaten laat zien, is er wellicht een prima alternatief voor baggeren en bagger spuiten in de maak.