Nieuws

MIJN Duurzaamheid en Het Nieuwe Veehouden in de Friese ambassade

Gepubliceerd op
24 september 2013

De provincie Friesland was de eerste die Prinsjesweek mocht organiseren, een nieuw initiatief om de democratie dichter bij de mensen te brengen.

De hele week rond Prinsjesdag had de provincie een echte ambassade in Den Haag waar diverse activiteiten werden georganiseerd. Op donderdag presenteerden meerdere organisaties actuele ontwikkelingen rond zuivel en melkveehouderij. In de stand van Dairy Campus werden de stal van de toekomst en het project Kracht van Koeien gepresenteerd. En ook Het Nieuwe Veehouden en MIJN Duurzaamheid, twee projecten waarin deelnemende veehouders proberen een integraal duurzaam veehouderijbedrijf of -concept te realiseren.

Aanpak verrast

De bezoekers waren vooral verrast over de werkwijze van die projecten. In Het Nieuwe Veehouden maken deelnemers geen dik rapport maar een poster (www.hetnieuweveehouden.nl/melkveehouders) waar alle onderdelen van hun duurzame plan in verbeeld worden en waarmee gesprekken met gemeenten, financiers en andere mogelijkmakers worden gehouden. Bij MIJN Duurzaamheid spelen de deelnemers het kaartspel en helpen elkaar om hun eigen duurzaamheidswaarden te ontdekken. En van daaruit een integraal duurzaam plan voor hun bedrijf te maken.

De bezoekers kenden vanuit hun eigen branche (o.a. horeca, overheid, advisering, maakindustrie) geen voorbeelden van deze aanpak, het leek hen een voorrecht voor melkveehouders om op deze manier hun toekomstplannen nog robuuster te maken.