Nieuws

Investeren in zonnepanelen is bedrijfsgebonden rekensom

Gepubliceerd op
4 juli 2012

Koeien & Kansen-deelnemers Johan en Carla Dekker zijn al jaren bezig om de mineralenkringloop op bedrijfsniveau zo optimaal mogelijk in te richten. Een stap verder is klimaatneutraal produceren op bedrijfsniveau. In dit kader denkt Johan er aan om eigen stroom op te wekken met zonnepanelen. Maar dan alleen als het ook economisch aantrekkelijk is. Omdat kleinverbruikers sinds kort onbeperkt mogen salderen, bij bepaalde stroom leveranciers, is dit wellicht het juiste moment.

Onbeperkt salderen betekent dat je de aan het net geleverde stroom mag wegstrepen tegen de van het net ontvangen stroom. Hiermee kun je de aankoopprijs van stroom als opbrengst genereren en hoef je er bovendien geen energiebelasting over te betalen. Nadeel van salderen is dat wanneer je meer stroom afneemt dan je levert, eerst de stroom met het laagste belastingtarief wordt gesaldeerd, zodat de relatief dure stroom overblijft. Het salderen begint dus altijd bij de ‘laatste’, de ‘goedkoopste’ kilowatturen. De figuur illustreert dit.

Uitgangspunt is een stroomverbruik van 80.000 Kwh en een teruglevering van 50.000 Kwh. De derde schijf (1,084 cent energiebelasting) vervalt dan helemaal. Van de tweede schijf (4,067 cent) vervalt de helft. Maar de dure eerste schijf met 11,165 cent belasting blijft volledig bestaan. Terwijl dit nu juist het deel is waar je het grootste voordeel kunt halen.


  • Nieuws233-figuur.jpg

Omdat de ontwikkelingen op het gebied van de zonnepanelen snel vooruitgaan – de prijzen dalen terwijl de benutting stijgt – hebben Johan en Carla de investering in zonnepanelen nog even uitgesteld.