Nieuws

Hoge opkomst bijeenkomst wilgenergieteelt in kippenuitlopen

Gepubliceerd op
5 februari 2013

Op de tweede bijeenkomst van het praktijknetwerk Bomen voor Buitenkippen was de opkomst weer hoog.

Circa 30 biologische en vrije uitloop pluimveehouders en andere geïnteresseerden waren naar de Flevopolder gekomen om zich te laten informeren over de mogelijkheden van wilgenteelt in de kippenuitloop. Minimaal twee pluimveebedrijven zullen als demonstratiebedrijf hun uitloop daadwerkelijk beplanten met wilgen.

De eerste bijeenkomst ging over de combinatie pluimvee en fruit. De derde bijeenkomst gaat over de combinatie miscanthus en pluimvee.

In praktijknetwerk Bomen voor Buitenkippen gaan pluimveehouders op zoek naar boomteelten voor in de kippenuitloop. Het hoofddoel is beschutting voor de kippen te creëren. Daarnaast wil men hiervan producten oogsten zoals takken voor strooisel of brandstof, fruit, noten, etc. om de kosten te verminderen of zelf opbrengsten te genereren, waarmee een voor de kippen aantrekkelijke uitloop ook in economisch opzicht duurzaam wordt. Andere doelen zijn het afvoeren van mineralen en het verhogen van de biodiversiteit. In dit praktijknetwerk werkt Louis Bolk Instituut samen met Bionext en project ‘Kiplekker onder de Wilgen’ van het Wageningse Probos.

Meer informatie bij Monique Bestman of Martijn Boosten.