Nieuws

Groei in melkvolume mondiaal beperkt en melkprijs hoog in 2013

Gepubliceerd op
15 april 2014

Het jaar 2013 kenmerkte zich mondiaal door een hoge melkprijs. De voerprijs was weliswaar hoog, maar liet een dalende trend zien in 2013. De melkproductie is in Nederland flink gestegen, maar wereldwijd was de stijging van de melkproductie vrij beperkt. Het was de laagste productiegroei sinds 1997.

In het eerste kwartaal van 2013 daalde de melkproductie zelfs. Dit kwam vooral door het winterweer in Europa, droogte in Nieuw Zeeland en het matige saldo in de melkveehouderij rond die tijd. Bijgevoegde figuur laat zien dat de melkproductie vanaf juli 2013 pas weer begon te stijgen. Uiteindelijk is de melkproductie in 2013 ‘slechts’  3,7 miljoen ton ECM (energy corrected milk) hoger dan in 2012. De stijging werd veroorzaakt door goede resultaten in Nieuw Zeeland en de hoge melkprijs. Dit laatste stimuleerde ook de productie in de USA en Europa.

Change of global milk production

Een lagere vraag zal de melkprijs weer doen dalen. Maar wanneer dit zal zijn is lastig te voorspellen. Want de prijsvorming hangt af van meer factoren, waaronder het weer.

Lees meer over de achtergronden in de Engelstalige Nieuwsbrief: IFCN Dairy Newsletter 2014-04