Nieuws

Geiten gaan de bomen in

Gepubliceerd op
1 oktober 2012

De melkgeiten van Anton van de Bruggen uit Tilburg zijn voor het eerst de voederbomen in gegaan.

vretendegeitenmt.jpg

In april 2011 zijn er in de wei van deze deelnemer van het Praktijknetwerk Voederbomen & Multifunctioneel landgebruik verschillende wilgencultivars aangeplant waar de geiten aan kunnen knabbelen.

Geiten zijn zogenaamde “intermediate feeders”, het liefst eten ze een mengsel van gras, bladeren en kleine takjes door elkaar. De geiten mogen nu knabbelen aan 1 jaar oude takken (vorig jaar gesnoeid) en 2 jaar oude takken. Bij het knabbelen worden de geiten geobserveerd door een student van CAH Dronten. Interessant is dat de geiten de bomen niet alleen gebruiken om op te eten maar ook de stam gebruiken om hun horens en kop te schuren. Aangezien hierbij de bast beschadigd is het de vraag of de bomen dit overleven. Dit is een van de zaken die de het komend jaar wordt gevolgd. De komende tijd wordt er steeds een deel van de wilgen opengesteld voor de geiten. Op zonnige, droge dagen kan het dus goed zijn dat er op de “Torentjeshoeve” een kudde witte geiten in de wilgen zit te knabbelen.

Het Praktijknetwerk Voederbomen & Multifunctioneel landgebruik is opgericht door het Overlegplatvorm Duinboeren en het Louis Bolk Instituut om de verschillende functies van bomen in het agrarisch landschap te belichten. Eén van deze functies is de voederwaarde, die we ook onderzoeken.

Meer informatie bij netwerkbegeleider Nick van Eekeren.