Nieuws

Eerste veldbonen geoogst voor eigen eiwitvoorziening

Gepubliceerd op
7 september 2012

Het eerste perceel veldbonen met tarwe is geoogst bij Joris Buijs, Koeien & Kansen-deelnemer uit Etten-Leur. De combinatie van veldbonen doorgezaaid met tarwe bevalt Joris goed.

Hij verwachtte dit jaar een opbrengst van 6 ton per hectare, maar achteraf bezien is de oogst zo’n 5,5 ton per hectare. In totaal teelt Joris dit jaar een kleine 10 hectare veldbonen en tarwe in mengteelt. In combinatie met ander krachtvoer kan dit het totale mengvoerverbruik vervangen.

Joris Buijs teelt veldbonen om in zijn eigen eiwitbehoefte te kunnen voorzien. “Vorig jaar heb ik de tarwe en bonen gemalen tot meel. Hierin zat per kg droge stof 1171 VEM, 284 gram RE, en 5,8 fosfor”, vertelt hij.

Dit jaar heeft Joris verschillende testvelden aangelegd om tot een optimale teelt te komen. In samenwerking met het praktijknetwerk ‘Eiwitrijk voeren van eigen bodem’, onderzoekt hij hoe je eiwitrijke gewassen het beste kunt telen en hoe je het rendement kunt verhogen. Het gaat daarbij om meer kilo’s droge stof per hectare en om het verhogen van het eiwitgehalte. “Hoeveel bemesting heeft de combinatie van veldbonen doorgezaaid met tarwe nodig? En wat is het optimale oogstmoment?” licht Janneke Straver van DLV de vraagstukken van eigen eiwit telen toe. “Verder is onduidelijk wanneer de veldboon het meeste eiwit bezit. Is dat bij een grote of kleinere boon? Ook hiernaar doen we nader onderzoek.”

Dit jaar heeft Joris Buijs de geoogste veldbonen voor het eerst geplet in plaats van gemalen. We weten alleen nog niet welke invloed dit heeft op het eiwitgehalte. Van het mengsel van tarwe en veldbonen heeft Buijs een rijkuil gemaakt van circa 0,5 meter hoog. Op deze manier kan Joris het product eenvoudig in de voermengwagen mengen met tarwegistconcentraat, bierbostel en MKS. Door het voeren van deze producten heeft hij geen mengvoer nodig, maar realiseert hij wel een productie van 9.500 – 10.000 kg melk.

Meer informatie bij Vic Boeren (DLV)