Nieuws

Deelnemers Vooruit met het Kruid start proef kruiden voeren

Gepubliceerd op
1 augustus 2013

Deelnemers van het praktijknetwerk Vooruit met het Kruid gaan aan hun melkvee gedroogde kruiden voeren.

“Na een inventarisatie hebben we zes deelnemers die met de proef mee gaan doen”, vertelt Edith Finke, begeleider vanuit DLV enthousiast. Alle kruiden zijn gericht op (preventieve) effecten voor bevordering van diergezondheid.

PNW Vooruit met het Kruid

Kruidenrijk grasland

Enkele deelnemers uit het praktijknetwerk voerden al af en toe gedroogde kruiden aan hun melkvee. Bekend is dat gedroogde kruiden diergezondheid bevorderen, maar onbekend is nog welke rol gedroogde kruiden(mengesel) precies spelen in gezondheidsbevordering van de veestapel, om hiermee het antibioticagebruik terug te dringen. “Door een overzichtelijke en korte proef gaan wij het eerste jaar monitoren welk effect waarneembaar is”, aldus Finke. “Enkele deelnemers richten zich hierbij op het verlagen van het celgetal, waar andere deelnemers gedroogde kruiden tegen leverbot gaan voeren”.

Voeren van gedroogde kruiden

Een onafhankelijke adviseur gaat met DLV begeleidster Finke de bedrijven bezoeken om een 0-meting te doen. Na een korte periode van het voeren van de gedroogde kruiden wordt de 1-meting opgemaakt. “We hebben uiteindelijk voor deze aanpak gekozen zodat iedere praktijknetwerkdeelnemer een eigen bedrijfsfocus kan houden”, besluit Finke.