Nieuws

De Marke zet een kruis door inteelt

Gepubliceerd op
7 juni 2012

Vorige week is op De Marke het eerste kruisingskalf geboren binnen het vernieuwde fokkerijbeleid.

Het is een vaarskalf van Peterslund uit een Kian-moeder, Scandinavisch rood keer Red Holstein. De jongste telg is opvallend vitaal en lijkt supergezond. Geboortegewicht is 43 kg en ze heeft de naam De Marke Dina 723 gekregen. Over ruim twee jaar weten we meer! Wilt u komen “kraamschudden” neem dan contact op met De Marke.

Achtergrond van dit fokkerijbeleid is de zoektocht naar een duurzame koe, die probleemloos een hoge levensproductie realiseert in een scherp op mineralen gestuurd bedrijf. Een deel van de aanwezig Holstein-veestapel wordt hiervoor ingekruist met Montbéliarde en Scandinavisch rood (drieweg-kruising). Een ander deel krijgt een Holsteinstier met goede papieren voor diergezondheid als partner. Het ondereind van de veestapel, ongeveer een kwart van de dieren, wordt geïnsemineerd met een vleesstier. De kalveren hiervan worden verkocht.
Met de drieweg-kruising profiteren we van zowel betere diergezondheidseigenschappen alsook van het heterosiseffect (vreemd bloed zonder inteelt).