Nieuws

Melkproductie wereldwijd met 60% gegroeid in 20 jaar

Gepubliceerd op
1 juli 2019

De afgelopen 20 jaar is de melkproductie wereldwijd met 60 procent gestegen. Vooral in landen zoals India, USA, China en Brazilië, maar ook in Europa. Dit nieuws kwam naar buiten tijdens de 20e editie van het jaarlijke congres van IFCN in Berlijn. Verder is gebleken dat de inkomens uit melkveehouderij in 2018 iets lager liggen dan in 2017. Ook de melkprijs was wereldwijd iets lager, terwijl de kosten gemiddeld licht stegen.

Het IFCN publiceert een aantal opvallende bevindingen van het congres. Deze informatie is in het Engels terug te vinden in de bijgevoegde press release en een ‘outcome paper’ , waarin de resultaten van het congres terug te lezen zijn.

Deelnemers aan het IFCN congres 2019
Deelnemers aan het IFCN congres 2019

Verschillende melkstromen

Melkvee-experts van 48 landen hebben van 15 tot 19 juni in Berlijn de 20e editie van dit congres bijgewoond. De deelnemers hebben de trends van de afgelopen 20 jaren geëvalueerd en vervolgens zich gefocust op de perspectieven voor de komende 20 jaren. Bovendien is de wereldwijde ontwikkeling naar verschillende soorten melk verkend.

Melkproductie groeit

In de afgelopen 20 jaren is de melkproductie met meer dan 60% gegroeid. De vraag is daarmee in lijn gestegen. Koploper bij deze ontwikkeling is India, waar de melkproductie met meer dan 115 miljoen ton is toegenomen. (SCM: solid corrected milk, naar 4% vet en 3.3 % eiwit). In Brazilie, China, US en in Europa is de melkproductie ook fors gestegen. Maar in landen als Australie, Japan en Rusland is de melkproductie juist gedaald.

Verschillende soorten melk

Bij deze 20e editie van het IFCN congres is nadruk komen te liggen op verschillende typen melk met bijbehorende uitdagingen en kansen. Tijdens workshops werden drie verschillende categorieën onderscheiden:

  • melk die speciaal is door de bron (afkomstig van dieren, planten of synthetisch);
  • melk die speciaal is door de bedrijfsvoering (biologisch, gmo-vrij, planet proof, ...)
  • melk die speciaal is door de verwerking (bijvoorbeeld samenstelling van melk).

Alternatieve melk, die bijvoorbeeld volledige plantaardig is, wint aan populariteit. Vooral in de ontwikkelde landen, waar bepaalde consumenten vragen naar melk die niet afkomstig is van dieren en die niet per definitie veel voedingswaarde heeft. Andrea Capkovicova, vertegenwoordigster van de EU merkt tot slot op: "De verkoop van plantaardige melk neemt snel in hoeveelheid toe, maar het blijft een klein aandeel. In 2018 was dit slechts 4 procent van het aandeel koeienmelk dat verkocht was.”