Nieuws

Crisis rondom wereldwijde melkprijs is voorbij

Gepubliceerd op
26 juni 2017

Een jaar geleden voorspelden de leden van het IFCN-netwerk dat de melkprijs wereldwijd zou herstellen. Voor mei 2017 voorspelt het netwerk een gemiddelde melkprijs van 35,8 dollar per 100 kilogram melk met 4% vet en 3,3% procent eiwit. Deze prijs ligt dichtbij het lange termijn gemiddelde dat is vastgesteld in 2007 op 38 dollar per 100 kilogram melk. De crisis lijkt aan het eind van 2016 hersteld te zijn.

Dit concludeerden de leden van IFCN tijdens hun jaarlijkse ‘Dairy Conference’ in juni, die plaats vond in Kiel in Duitsland. Zeventig onderzoekers vanuit de hele wereld nemen jaarlijks deel aan dit overleg en analyseren de ontwikkelingen in de melkveehouderij. Voorzitter Dr. Tosten Hemme: ''Laten we niet te lang stil staan bij de melkprijscrisis van de afgelopen jaren, maar laten we ons richten op het uitzetten van de grote lijnen binnen de sector. De cyclus is gestart in 2013 en is nu beëindigd. We moeten ons nu alweer voorbereiden op de volgende''.

Daling aanbod van melk

De aanhoudende lage melkprijs hebben gezorgd voor een dalend aanbod. Dit heeft mede geleid tot het herstel van de prijs. In 2016 heeft de laagste groei van de melkproductie plaats gevonden sinds 1998. Landen als Nederland, Verenigde Staten, en India kenden nog groei in melkproductie. In China, Brazilië, Argentinië en Oceanië werd de laagste productiegroei gemeten.

Op dit moment is de vraag naar melk nog niet volledig hersteld naar de records vanaf 2006. De vraag naar melk in China, Brazilië, Mexico en de Filippijnen is wel weer wat gestegen.

Melkprijs stabiliseert

Voor de komende tijd verwachten de leden van het IFCN-netwerk geen forse stijging, maar juist een stablisering van de melkprijs. De productie zit vanaf oktober 2016 wereldwijd weer in de lift. Dit is een reactie op de stijgende melkprijzen. Voor nu lijkt het er op dat de olie- en voederprijzen de komende tijd stabiel blijven. Deze factoren en andere zaken hebben een belangrijke invloed op de ontwikkelingen binnen de melkveehouderijsector.

Meer informatie

Het netwerk heeft relevante bevindingen van het congres samengevat in:

De Nederlandse bijdrage van het project ‘Kostprijsvergelijking met het buitenland’ wordt mede gefinancierd door ZuivelNL.