Nieuws

Serie over Groeien in Rendement wint hoofdprijs

Gepubliceerd op
1 november 2013

Veeteeltjournalist Tijmen van Zessen heeft De Gouden Greep in de wacht gesleept, de prijs voor de beste agrarische journalistieke productie uit 2012. Hij won de prijs voor zeven artikelen rond het thema Groeien in Rendement, geschreven voor het blad Veeteelt.

De serie is gebaseerd op de onderzoeksresultaten van het gelijknamige project Groeien in Rendement van Wageningen UR Livestock Research. Binnen dit onderzoeksproject is onderzocht hoe de groei van melkveebedrijven in de voorgaande 10 jaren is verlopen en wat Nederlandse melkveehouders daarvan kunnen leren om het rendement van investeringen in bedrijfsvergroting te verhogen. De financiële resultaten van groepen succesvolle en minder succesvolle groeiers zijn daarbij ook met elkaar vergeleken. Vanaf maart 2012 tot en met september 2012 schreef Van Zessen zeven artikelen in Veeteelt waarin hij de belangrijkste lessen over groei beschreef. Nuttig voor melkveehouders die in de toekomst willen groeien.

Relevante heldere artikelen

Volgens de jury van de Gouden Greep is Van Zessen erin geslaagd een reeks neer te zetten die de melkveehouder munitie geeft om zijn accountant weerwoord te geven. Van Zessen won zowel de eerste prijs in de categorie ‘Achtergronden bij het nieuws’ als de Gouden Greep voor de beste journalistieke productie. Projectleider Jelle Zijlstra: “We hebben veel bewondering voor de vaardigheid van Tijmen van Zessen om zaken die relevant zijn voor melkveehouders steeds haarscherp uit de resultaten te halen, er kritische vragen over te stellen en dit alles helder te beschrijven in de artikelen. Hij heeft op een fantastische manier de onderzoeksresultaten vertaald, met behoud van nuances.”

Brochure en andere producten

Het project Groeien in Rendement is opgezet door Wageningen UR Livestock Research en uitgevoerd in samenwerking met onder andere European Dairy Farmers, afdeling Nederland en de Vereniging van Agrarische Bedrijfsadviseurs. Het project werd gefinancierd door het Productschap Zuivel. De zeven artikelen van de gelauwerde journalist zijn gebundeld in de brochure Serie Groeien in rendement.

Meer informatie over de resultaten van het project Groeien in Rendement en de hulpmiddelen die vanuit het project zijn gemaakt voor melkveehouders, adviseurs en onderwijs is te vinden op de site Groeien in rendement.