Nieuws over voedselverspilling
-
Inzicht in deel van verspilling bedrijfscatering bekend
18 maart 2024 - Nieuws - Vanuit de uitgifte door Nederlandse bedrijfscateraars in restaurants van kantoorgebouwen, onderwijsinstellingen en fabrieken, wordt gemiddeld 22 gram per gast aan eten en drinken niet opgegeten. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door cateraars, de Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties (Veneca), Wageningen University & Research (WUR) en Samen Tegen Voedselverspilling. Samen maken zij inzichtelijk hoeveel voedselverspilling optreedt binnen Nederlandse cateringorganisaties. Monitoring is een eerste belangrijke stap om voedselverspilling tegen te gaan. -
Aardappelverwerkende industrie verspilt 5,5% minder voedsel tov 2020
18 maart 2024 - Nieuws - Samen Tegen Voedselverspilling en de vereniging voor de Aardappelverwerkende industrie (VAVI) hebben laten onderzoeken hoeveel verspilling er optreedt in de verwerking van aardappel naar diepvriesproduct. Hieruit blijkt dat 96,6% van de aardappel een bestemming krijgt als voedsel of veevoer. Er wordt dus maar 3,4% verspild. Dit concludeert Wageningen University & Research (WUR), die het onderzoek heeft uitgevoerd op basis van de zelfrapportage van zes aardappelverwerkers: Agristo, Aviko, Farm Frites, Lamb Weston, McCain en Peka Kroef. Samen beslaan zij 95% van de Nederlandse markt. -
Voedselverspillingsgedrag veranderen met informatie over houdbaarheid op verpakkingen
15 september 2023 - Nieuws - Het verkeerd begrijpen van de datumaanduidingen ‘te gebruiken tot’ (TGT) en ‘ten minste houdbaar tot’ (THT) is geïdentificeerd als een van de oorzaken van voedselverspilling in huishoudens. In een recent onderzoek heeft Wageningen Food & Biobased Research getest of aanvullende informatie op de verpakking consumenten kan helpen om een onderscheid te maken tussen TGT en THT data en zo hun gedrag ten aanzien van voedselverspilling te veranderen. -
‘We kunnen allemaal bijdragen aan een verspillingsvrije campus’
14 september 2023 - Nieuws - Van 11 tot en met 17 september vindt de jaarlijkse Verspillingsvrije Week plaats. Ook op de Wageningen Campus wordt er extra aandacht besteed aan het voorkomen van voedselverspilling. Sanne Stroosnijder, programmamanager Food Loss and Waste Prevention bij Wageningen Food & Biobased Research, legt uit hoe WUR werkt aan een verspillingsvrije campus. -
Bestuursvoorzitter WUR: Maak helder voedselbeleid speerpunt bij de verkiezingen
8 september 2023 - Nieuws - Natuur en landbouw dreigen de grote verliezers van de politieke impasse te worden en de manier waarop de problemen daar worden besproken. Het is hoog tijd voor duidelijkheid en een nieuw agrarisch- én voedselbeleid. Dan kan Nederland weer een groene koploper zijn. Dat zegt Sjoukje Heimovaara, bestuursvoorzitter van Wageningen University & Research in het Financieele Dagblad van zaterdag 9 september 2023. -
Startende studenten leren verspillingsvrij koken tijdens introductiedagen
17 augustus 2023 - Nieuws - Studenten die meedoen met de Algemene Introductiedagen (AID) kunnen maandag 21 augustus een workshop volgen over verspillingsvrij koken. De workshop wordt 3 keer gegeven en deelt handige tips & tricks om lekker én verspillingvrij te koken. Zo bespaar je niet alleen geld, maar lever je ook een belangrijke bijdrage aan een duurzaam voedselsysteem. -
Voedselverspilling tegengaan met WUR's MAGNET
19 juli 2023 - Nieuws - MAGNET, kort voor Modular Applied General Equilibrium Tool en ontwikkeld door Wageningen Economic Research, heeft een belangrijke rol gespeeld bij het analyseren van de economische, sociale en milieueffecten van het verminderen van voedselverspilling in de EU. Heleen Bartelings, internationaal beleidsonderzoeker bij Wageningen Economic Research: "Door MAGNET uit te breiden met een voedselverspillingsmodule kunnen we de hele afvalstroom modelleren die door de economie heenloopt, van verliezen na de oogst tot de uiteindelijke consumptie. Dit maakt het mogelijk om naar het hele voedselverspillingsprobleem te kijken en te analyseren waar in de economie afvalbeleid dat gericht is op vermindering van voedselverspilling de grootste impact kan hebben tegen de laagste maatschappelijke kosten." -
Voedselverspilling uitgelicht in TV-serie ‘Wat houdt ons tegen?’
11 mei 2023 - Nieuws - Op woensdagavond 10 mei startte de eerste aflevering van de zesdelige TV serie ‘Wat houdt ons tegen?’ waarin onderzoeksjournalist Jeroen Smit samen met klimaatjournalisten Jaap Tielbeke en Daphné Dupont-Nivet op zoek gaat naar antwoorden op vragen over wat ons tegenhoudt om te veranderen ten goede van het klimaat. Wat houdt ons tegen om het roer radicaal om te gooien? En welke leiders durven de verandering aan? De eerste aflevering gaat over ‘een beter milieu begint met eten’ en het tegengaan van voedselverspilling. Wageningen onderzoekers Toine Timmermans en Hilke Bos-Brouwers presenteerden de feiten en cijfers rondom voedselverspilling. -
Voedselverspilling verminderen is niet langer vrijblijvend
20 april 2023 - Nieuws - Nederland ligt niet op koers als het gaat om het halveren van voedselverspilling voor 2030. Er is een versnelling nodig, waarvan ook het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties de urgentie ervaren. Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) adviseren het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) voort te bouwen op de huidige, succesvolle aanpak van Samen Tegen Voedselverspilling, maar wel activiteiten toe te voegen die bijdragen aan versnellen. Ook raden zij LNV aan om beleidsinstrumenten te ontwikkelen waaruit spreekt dat de tijd van vrijblijvendheid – preventie op vrijwillige basis – nu echt voorbij is. In het rapport ‘Adviezen voor de Versnellingsagenda Verminderen Voedselverspilling’ - dat op 20 april 2023 is aangeboden aan de Tweede Kamer – zijn mogelijke acties en maatregelen voor versnelling verwoord. -
“Minder voedsel verspillen maakt wél veel uit”
13 september 2022 - Nieuws - Wereldwijd gaat er van elke drie kilo voedsel een kilo verloren. “Voedselverspilling tegengaan is daarom net zo belangrijk voor het klimaat als minder vlees eten”, stelt Toine Timmermans, programmamanager duurzame voedselketens aan WUR.