category_news

Kruiden voor koeien: minder methaan en betere melk

Gepubliceerd op
8 oktober 2024

Koeien die verse kruiden en cichorei als voer krijgen, stoten aanzienlijk minder broeikasgas methaan uit dan vee dat regulier voer krijgt, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Dit wordt verder ondersteund door studies die aantonen dat kruiden in het rantsoen niet alleen bijdragen aan lagere emissies, maar ook aan een betere kwaliteit van de melk.

Projectleider Marije Strikwold van Hogeschool Van Hall Larenstein en haar team, bestaande uit onderzoekers van de WUR en HVHL, onderzoeken in het project BioDiverseMelk het effect van kruidenrijke graslanden op zowel emissies als melksamenstelling. Ze richten zich op de vraag: welke kruiden in welke hoeveelheden leiden tot emissievermindering en wat zijn de gevolgen voor de melk?

Onderzoek binnen het project BioDiverseMelk van Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) toont aan dat het gebruik van specifieke verse graslandkruiden, zoals cichorei en smalle weegbree, in het voer van melkkoeien kan leiden tot een vermindering van de methaanuitstoot met maar liefst 30 procent. Daarnaast blijkt dat deze kruiden ook een positief effect hebben op de vetzuursamenstelling van de melk.

Effecten van Cichorei en Smalle Weegbree

De proeven toonden aan dat het voeren van cichorei leidde tot een aanzienlijke vermindering van de methaanuitstoot, mogelijk door de snelle verteerbaarheid en de aanwezigheid van bioactieve componenten zoals tannines. Smalle weegbree vertoonde ook een reductie, zij het in mindere mate. De effecten van rode klaver en de stikstofuitstoot worden momenteel verder geanalyseerd.

Naast de emissievermindering constateerden de onderzoekers ook veranderingen in de melksamenstelling. Koeien die cichorei of smalle weegbree kregen, produceerden melk met een hoger aandeel meervoudige onverzadigde vetzuren, welke als gezonder worden beschouwd dan verzadigde vetten. In de proeven kregen de koeien 100 procent vers gemaaid kruid of gras, aangevuld met krachtvoer. Hoewel deze resultaten veelbelovend zijn, zullen melkveehouders in de praktijk waarschijnlijk geen 100 procent vers kruid kunnen voeren.


De volgende stap voor de onderzoekers is om de emissies te meten bij praktische hoeveelheden kruiden in het grasland en de effecten van kruidencombinaties te onderzoeken. Het project biedt een hoopvol perspectief voor een klimaatvriendelijkere toekomst in de zuivelsector, met wetenschappelijk onderbouwde handvatten voor melkveehouders om met graslandkruiden zuivelproducten te produceren die bijdragen aan de verduurzaming van de landbouw.

Vervolgstudies en innovaties

Momenteel zijn de onderzoekers bezig met verschillende vervolgstudies, waaronder het effect van lagere doseringen van kruiden op methaanemissie en stikstofuitstoot. Ook wordt de smaak van melk van koeien die kruiden in hun rantsoen hebben gehad onderzocht. Bovendien is een methode in ontwikkeling om melk te screenen op moleculen, zodat melk van koeien die grazen op kruidenrijke percelen kan worden geïdentificeerd. Het project wordt gefinancierd door verschillende partners, waaronder SNN, het Melkveefonds en de gemeente Leeuwarden.

Projectleider Marije Strikwold van HVHL is content met de veelbelovende resultaten van het project. Ze werkt samen met Wageningen Universiteit & Research (WUR), FrieslandCampina en Limagrain. Op innovatiecentrum Dairy Campus van WUR in Leeuwarden werden de effecten van verse kruiden in het rantsoen van melkkoeien onderzocht.