Nieuws

Hoe verlaagt Stan ammoniak- en methaanemissies op zijn bedrijf?

Gepubliceerd op
4 november 2024

De 39 onderzoeks- en demonstratiebedrijven zijn het middelpunt van Netwerk Praktijkbedrijven. Een gevarieerde en betrokken groep melkveehouders met verschillen in intensiteit, grondsoort en bedrijfsvoering die gaan voor minder ammoniak én methaan. De manier waarop zij ammoniak- en methaanemissies verlagen is echter voor ieder bedrijf verschillend. Demonstratiebedrijf Stan Bosman vertelt over zijn aanpak.

Terugkijken

Wat heb je het afgelopen jaar gedaan om ammoniak- en methaanemissies te verlagen?

Op het gebied van ammoniak heb ik het ruw eiwitgehalte (RE) in het rantsoen teruggeschroefd naar 148 g. Ik probeer zoveel mogelijk vers gras in de vorm van weidegang te voeren. Zo voer ik meer darm-verteerbaar eiwit (DVE) om mest en urine aan de basis te scheiden. In het weideseizoen bevat de productiebrok 140 g RE, zodat ik goed kan sturen. Als het nodig is, kan ik eventueel eiwit in de robot bijvoeren. Met een teveel aan RE in de productiebrok valt er namelijk niet meer bij te sturen.

In de eerste 3 kwartalen van dit jaar zit ik op een ureumwaarde van 16, wat aanzienlijk scheelt in de mestafvoer. Daarnaast vergelijk ik verschillende (kracht)voeders om te zien of ik hiermee de methaanuitstoot kan beïnvloeden.

Hoe ging dit / hoe is dit bevallen?

Het natte voorjaar maakte het lastig om de koeien in de weide te houden. Dit gaf druk op de melkproductie. Het sturen met een laag RE-gehalte in de productiebrok bevalt erg goed. Je kunt snel schakelen wanneer het weer verandert.

Vooruitkijken

Wat doe je dit jaar om ammoniak- en methaanemissies te verlagen?

Ik ben bezig om een pilotstatus te krijgen voor het apart opslaan en bemesten van de dikke en dunne fractie van mest. Het idee is om met de dikke mestfractie in het najaar de bodem biologisch voor te bereiden op het volgende groeiseizoen. Door de dunne fractie in kleine porties tijdens het groeiseizoen te bemesten, bied ik een snellere mestvorm aan. Dit verhoogt de efficiëntie. Emissiereductie is naar mijn mening zilver, maar efficiëntieverhoging goud. Daarom wil ik de kwaliteit van mijn mest perfect hebben. De vloer in de melkveestal wordt binnenkort beregend met een toevoegmiddel om de mestkwaliteit te verbeteren.

Wat is hierbij je grootste uitdaging?

Het apart verzamelen van de mest in de bestaande stal, zonder de koeien te veel te storen. Daarnaast moet ik opnieuw ontdekken hoe ik moet bemesten, omdat de verschillende fracties anders reageren op de bodem.