Conferentie

Docentendag Wiskunde | Natuurkunde | Informatica

Bezoek de inspirerende docentendag in het Discovery Museum in Kerkrade! Je hoort hier alles over de laatste ontwikkelingen rond de vakvernieuwing in de natuurwetenschappen, zodat je op de hoogte bent van wat deze voor jouw schoolvak betekenen.

Organisator Maastricht University, WUR, TU/e en Discovery Museum
Datum

do 16 januari 2025 15:00 tot 20:30

Locatie Discovery Museum, Kerkrade
Prijs € 30,00
Programma
15.00 - 15.20 Inloop en ontvangst
15.20 - 15.30 Welkom
15.30 - 16.30 Lezing curriculum herziening wiskunde en natuurkunde
16.40 – 17.40 Werkgroepsessie Wiskunde
16.40 – 17.40 Werkgroepsessie Natuurkunde
16.40 – 17.40 Werkgroepsessie Informatica
17.40 – 18.20 Dinerbuffet
18.30 – 19.00 Lezing Einstein Telescoop en de technologische spin-off
19.10 – 19.40 Maak kennis met Einstein Telescope Education Centre (ETEC) - Groep 1: Interactief college met demonstraties
19.10 – 19.40 Maak kennis met Einstein Telescope Education Centre (ETEC) - Groep 2: Workshops
19.45 – 20.15 Maak kennis met ETEC - Groep 1: Workshops
19.45 – 20.15 Maak kennis met ETEC - Groep 2: Interactief college met demonstraties
20.15 – 20.30 Afsluiting en uitdelen certificaten en handleidingen

Meer info over het programma

Lezing curriculum herziening wiskunde en natuurkunde ( Wim Caspers en Erik Woldhuis)

Na deze lezing ben je op de hoogte van het actualisatieproces van de kerndoelen en examenprogramma’s van wiskunde en de natuurwetenschappelijke vakken. Stichting Leerplan Ontwikkeling (SLO) heeft in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de afgelopen jaren 61 conceptexamenprogramma’s opgeleverd. Begin 2025 volgen de conceptexamenprogramma’s voor de natuurwetenschappelijke vakken. Na deze oplevering wordt er gewerkt aan syllabi, toetsen en volgt een fase van beproeven in het veld. Tijdens dit uur praten Wim Caspers en Erik Woldhuis je bij over het proces waarmee aan een actueel curriculum voor de bovenbouw is gewerkt. Ook krijg je inzicht in welke stappen nog te zetten zijn. Wim Caspers is voorzitter advieskring wiskunde en Erik Woldhuis is curriculumontwikkelaar bij SLO.

Werkgroepsessie Wiskunde (Wim Caspers)

De vakvernieuwingscommissie wiskunde leverde voor de zomervakantie van 2024 conceptexamenprogramma’s voor wiskunde op. In deze werkgroep kijken we naar de vakoverstijgende verbindingen die gemaakt worden in de nieuwe programma’s. De commissie leverde voor elk profiel (C&M, E&M, N&T, N&G) in havo en vwo een variant op. Waarom is hiervoor gekozen? En waar liggen de verbindingen met de andere vakken? Hoe ziet het eruit en wat vraagt dit van de samenwerking tussen de vakken en collega’s. Deze werkgroep wordt begeleid door Wim Caspers, voorzitter advieskring wiskunde.

Werkgroepsessie Natuurkunde (Erik Woldhuis)

De vakvernieuwingscommissie natuurkunde leverde voor de zomervakantie van 2024 conceptexamenprogramma’s voor natuurkunde op. In deze werkgroep kijken we kort naar de onderwerpen die vanwege overladenheid en ontwerpruimte niet meer of anders terugkomen in het nieuwe programma. Waar zit de verdieping, waar de verbreding. De nadruk ligt op de vakoverstijgende verbindingen met de andere vakken. Hoe zien deze eruit en wat vraagt dit van de samenwerking tussen de vakken en collega’s? Deze werkgroep wordt begeleid door Erik Woldhuis, curriculumontwikkelaar bij SLO.

Werkgroepsessie Informatica (Nataša Grgurina en Jamila de Jong)

De actualisatie voor het vak informatica is nog niet gestart. Komend jaar vindt er vooronderzoek plaats. In deze werkgroep kijken we vooruit naar dit proces en hoe docenten daarbij betrokken kunnen blijven. Wat komt er tot nu toe uit het vooronderzoek? Deze werkgroep wordt online begeleid door Nataša Grgurina, curriculumontwikkelaar bij SLO en Jamila de Jong
van Wageningen University zal deze sessie begeleiden.

Lezing Einstein Telescoop en de technologische spin-off (Stan Bentvelsen)

In 2035 is hij er: de Einstein Telescoop, een kilometerslang stel laserstralen die zwaartekrachtsgolven uit het diepe heelal zullen meten waar we met licht nog nooit hebben kunnen zien. Maar het is niet alleen een mooi project voor de wetenschap; in deze lezing leert professor dr. Stan Bentvelsen ons de Einstein Telescoop kennen als dé grote verbinder tussen maatschappij, wetenschap, technologie, én het onderwijs.

Maak kennis met Einstein Telescope Education Centre (ETEC) - Workshops (Emma Prins, Antoinette Brugman, Sanne Aarts, Gideon Koekoek)

Data-analyse
Zwaartekrachtsgolven worden gemeten met de huidige detectoren LIGO Hanford, LIGO Louisiana, en Virgo. Maar er moet nog flink wat gebeuren voor de golf van de ruis kan worden gescheiden. In deze workshop maken we de ruis klein door slim gebruik van wiskunde, en bepalen we de eigenschappen en locatie van de botsende zwarte gaten.

Lasers
Laserstralen zijn, vanwege hun kleine en zeer precieze golflengte, erg handig om minuscule afstandsmetingen mee te doen. In deze workshop bouwen we een interferometer en onderzoeken we met behulp van constructieve en destructieve interferentie welk type laserlicht het meest nauwkeurige de rimpelingen van ruimte kunnen meten.

Geofysica
De Einstein Telescoop zal diep onder de grond worden gebouwd. We willen immers alle trillingen die niks met het heelal te maken hebben dempen, en dat is wat aardlagen voor ons doen. In deze workshop onderzoeken we met behulp van trillingen en golven van geluid welke grondsoorten het beste zijn om zo veel mogelijk omgevingsgeluid bij de Einstein Telescoop weg te houden.

Trillingen
Alles wat trilt en niet uit het Heelal komt, willen we zoveel mogelijk bij de componenten van de Einstein Telescoop weghouden. Spiegels, lasers, en andere apparatuur worden daarom trillingsvrij opgehangen aan draden en dempings-systemen. In deze workshop gebruiken we de wetten van Newton om te onderzoeken hoe zulke ophanging de meeste trillingen weghoudt van spiegels en lasers.

Maak kennis met ETEC (Annabel Wolf)

Interactief college met demonstraties


Prijs: € 30,- per persoon. Als je verbonden bent aan een FVSN-school kost deelname 1 voucher.

Aanmelden docentendag