Project

Call for Partners: “Feeling Score: AI-modellering van de reactie van het darmmicrobioom op alternatieve eiwitten”

Voeding speelt een cruciale rol in het behouden van gezondheid, deels vanwege de invloed op het darmmicrobioom. De darmmicrobiota produceert voedselmetabolieten die een sterke impact kunnen hebben op de fysieke en mentale gezondheid van mensen. We zijn op zoek naar partners die ons helpen bij het opbouwen van een AI-model dat dergelijke effecten voor nieuwe voedingsmiddelen/ingrediënten kan voorspellen. Door de interactie tussen voedsel en het darmmicrobioom in kaart te brengen, te modelleren, en te voorspellen, wordt het mogelijk om de voedingsmiddelen te wegen ten opzichte van ongunstige, neutrale of gunstige gezondheidseffecten. Met het proof of concept zullen we ons richten op nieuwe en sterk bewerkte voedingsmiddelen zoals plantaardige alternatieven voor dierlijke producten.

Doel van het project

In dit project zal de impact van nieuwe voedingsmiddelen/voedingsingrediënten op het menselijke darmmicrobioom worden onderzocht. Hiervoor zullen de gecombineerde analytische gegevens over de samenstelling van voedsel en het darmmetaboloom worden geïntegreerd in een statistisch/machine learning-model (met gebruik van bijvoorbeeld IRT, XAI, LASSO, LMM) om de gezondheidseffecten van industrieel bewerkte voedingsmiddelen te voorspellen in termen van hoeveelheid nuttige en schadelijke metabolieten die door het darmmicrobioom worden vrijgegeven. De metabolieten (en hun combinaties) zullen worden gewogen op basis van hun verwachte effect op de menselijke gezondheid. Dit zal leiden tot een model dat het effect van de chemische signatuur van voedselmonsters kan schatten op de hoeveelheid nuttige, neutrale en nadelige metabolieten die worden geproduceerd. Deze schatting zal worden samengevoegd in één score: de 'Gut Feeling Score'. Verschillende specifieke voedselproducten zullen worden geselecteerd om gegevens te genereren en het AI-model te valideren. Waar mogelijk zal de focus liggen op plantaardige alternatieven versus dierlijke producten.

Belangrijke voordelen

De uitkomst van dit project is het Gut Feeling-kader dat, beginnend bij de voedselsamenstelling, de relatieve gezondheidseffecten zal voorspellen in termen van schadelijke en nuttige metabolieten die door het darmmicrobioom worden geproduceerd. Dit kader kan niet alleen licht werpen op de relatie tussen voedsel en het darmmicrobioom, maar kan ook voor meerdere taken worden gebruikt, waaronder de optimalisatie van de receptuur van voedselproducten om de relatieve gezondheidsvoordelen te maximaliseren en om te selecteren welke voedselproducten in de fasen van onderzoek en ontwikkeling het meest veelbelovend zijn, op basis van metabolieten gerelateerd aan het darmmicrobioom. De beoogde resultaten van het project omvatten:

  • Gut Feeling Score: een score om het algehele relatieve gezondheidsvoordeel te beschrijven door de metabolieten die door het microbioom worden geproduceerd te wegen op basis van hun schadelijke en nuttige effect.
  • Gut Feeling-model: een model om de Gut Feeling-score van voedselproducten te voorspellen op basis van hun chemische handtekening.

Geïnteresseerd? Laat het ons weten!

Geïnteresseerde partijen zijn van harte welkom om zich bij ons aan te sluiten in deze Publiek Private Samenwerking (PPS). LVVN subsidieert 50% en deelname aan deze PPS vereist mede-financiering van 50% van het budget (in contanten + in goederen en of diensten).

We zijn op zoek naar voedselproducerende bedrijven, zuivelproducenten, bedrijven die werken aan probiotica of nieuwe voedingsmiddelen, Contract Research Organisaties en andere bedrijven die geïnteresseerd zijn in de gezondheidseffecten van voedsel en voeding in relatie tot de darmmicrobiota.

We mikken op een project van 4 jaar en een consortium met 6 industriële partners. We zijn op zoek naar industriële partners die geïnteresseerd zijn om zich bij ons consortium aan te sluiten en bereid zijn financieel bij te dragen met €25k per jaar (€15 k contant + €10 k in goederen en of diensten) voor een periode van 4 jaar.

Voorbeelden van bijdrages in goederen en of diensten zijn: het verstrekken van geselecteerde voedselmonsters, het aanbieden van relevante analytische gegevens, het bieden van expertise en testfaciliteiten op het gebied van de darmmicrobiota, in-house validatie van het ontwikkelde AI-model, enzovoorts.

De deadline van deze oproep is 31 juli 2025.