
Promotie
Better nutrition for better health: A science-driven nutritional approach to EU food law
Samenvatting
De dissertatie onderzoekt hoe het voedselrecht en -beleid van de Europese Unie beter kunnen bijdragen aan gezonde voeding en de volksgezondheid kunnen verbeteren. Ze laat zien dat hoewel de relatie tussen voeding en gezondheid breed wordt erkend, het EU-voedselrecht nog steeds duidelijke regels mist om toegang tot voedzaam voedsel te garanderen. De huidige regelgeving richt zich vooral op voedselveiligheid en consumenteninformatie, waarbij het aan individuen wordt overgelaten om te beslissen wat ze eten. Veel mensen worden echter geconfronteerd met ongezonde voedselomgevingen en beperkte toegang tot voedzame opties. Uit het onderzoek blijkt ook dat wetenschappelijk bewijs niet altijd leidend is bij EU-besluiten over schadelijke stoffen, die alsnog in voedsel kunnen terechtkomen. De dissertatie bepleit dat het EU-voedselrecht verder moet gaan om de volksgezondheid te beschermen door voeding als juridisch doel op te nemen en dit toe te passen in alle fasen van de voedselketen. Ze stelt hervormingen voor op basis van wetenschap en mensenrechten om gezondere voeding voor iedereen te waarborgen.