Nieuws

Mollenvangers in opleiding

Gepubliceerd op
22 augustus 2013

Op het bedrijf van de familie Both in Berkenwoude zijn de eerste talenten in opleiding gegaan als mollenvanger. Het netwerk Anders Begaafden heeft deze opleiding begeleid en gestimuleerd.
De afgelopen maanden hebben de afdeling Sociale Zaken van de K5-gemeenten in de Krimpenerwaard en de familie Both elkaar gevonden. Hierdoor krijgen nu drie mensen, met behoud van uitkering, een gedegen opleiding in het boerenvak.

Dries (35) is al twee maanden aan de gang. Hij arriveert elke dag om 5 uur 's morgens en zorgt voor alle werkzaamheden rond het melken:  Koeien ophalen, boxen schoonmaken, assisteren bij het melken en het schoonmaken van de melkstal.  Op een namiddag, als we gaan kijken hoe het gaat, is Dries net toe aan zijn volgende lesonderdeel: het uithalen van kuilblokken met de U-snijder. Eerst doet ‘instructeur’ Willem het voor en nauwgezet worden de handelingen door Dries gevolgd. Het valt op hoe gedreven en gemotiveerd hij is om het te leren.

Daarna gaan we mollen vangen!

Bij de aanvang van het Praktijknetwerk was mollenvangen al een idee. Nu wordt het werkelijkheid. De instructeur is Dries! Hij heeft zijn ‘cursus’ net achter de rug en geeft het nu door aan de twee nieuwe mensen in opleiding.  Dit is hun tweede week en volgens Nicolien Both zijn ze zeer leergierig. Erik komt uit het naburige dorp en heeft in de beveiliging gewerkt. Nicolien: ‘Als hij de mollen met succes weet te vangen, heb ik in deze polder honderden bunders werk liggen!’

In de molshopen worden gaten gemaakt, de klemmen op scherp gezet en met spanning op de gezichten gaan de klemmen in de gang. Morgenochtend gaan we zien of het is gelukt.

Er heeft zich al een boer gemeld voor Dries. Vereiste is, dat hij kan melken en kuilvoersnijden. Volgende week komt zijn potentiële werkgever op bezoek om met hem en Nicolien te praten. Daarna gaan we om tafel met de gemeente en AB-Zuid Holland om te bespreken voor welk tarief Dries bij de boer aan het werk mag. In het begin zal hij zeker een deel van zijn uitkering behouden. Daarmee komt het salaris overeen met de toegevoegde waarde die Dries heeft voor de boer.